Reklama

Reklama

Duet śmietanowo-czekoladowy

Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Nic dziwnego, bo nie tylko jest pyszna, ale też poprawia humor. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.

Składniki na 15 porcji:

Reklama

Na ciasto:


  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 8 dag czekolady gorzkiej.


Na krem i dekorację:


  • 50 dag owoców np. winogrona, wiśnie z kompotu,
  • 60 dag śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 30 dag białej czekolady,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 5 dag czekolady deserowej.


Sposób przygotowania:

Jajka dokładnie umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj, by masa nie opadła. Z ciasta upiecz 3 blaty.

Każdy piecz 10-15 minut w temperaturze 180° C. Wystudź. Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Białą czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę.

Do 3/4 kremu śmietanowo-czekoladowego dodaj owoce (winogrona przekrój na połówki) i delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu z owocami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na nim pozostały krem. Na to połóż ostatni blat czekoladowy i posmaruj kremem bez owoców.

Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj wiórkami czekolady.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje