Duet śmietanowo-czekoladowy
Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Nic dziwnego, bo nie tylko jest pyszna, ale też poprawia humor. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.
Składniki na 15 porcji:
Na ciasto:
- 7 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 8 dag czekolady gorzkiej.
Na krem i dekorację:
- 50 dag owoców np. winogrona, wiśnie z kompotu,
- 60 dag śmietanki kremówki 30 proc.,
- 30 dag białej czekolady,
- 2 łyżki żelatyny,
- 5 dag czekolady deserowej.
Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj, by masa nie opadła. Z ciasta upiecz 3 blaty.
Każdy piecz 10-15 minut w temperaturze 180° C. Wystudź. Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Białą czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę.
Do 3/4 kremu śmietanowo-czekoladowego dodaj owoce (winogrona przekrój na połówki) i delikatnie wymieszaj. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu z owocami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na nim pozostały krem. Na to połóż ostatni blat czekoladowy i posmaruj kremem bez owoców.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj wiórkami czekolady.