Duet zielono-czerwony
Szukasz pomysłu na danie obiadowe, które ochłodzi cię w gorące dni? Co powiesz na dwukolorowe gazpacho? Hiszpańską zupę w takim wydaniu je się oczami, a na jej przygotowanie wystarczy ci 15 minut!
Sposób przygotowania:
1. Dymki oraz paprykę zieloną oczyść, czosnek obierz. Ogórki zmiksuj z dwoma tostami i pozostałymi składnikami zielonego gazpacho. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
2. Czerwone papryki i truskawki umyj, oczyść. Pomidory sparz, obierz. Czosnek obierz, posiekaj. Składniki czerwonej zupy zmiksuj z resztą tostów. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Na talerzach usyp cienkie paski z kostek ogórka i rzodkiewek. Ostrożnie nalej obydwa rodzaje mocno schłodzonej zupy, uważając, by się nie zmieszały.
Wersja light
Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zrezygnuj z połowy tostów i zamień truskawki na grejpfruta. Jest on bogaty w enzymy spalające tłuszcz.
Nim dodasz grejpfruta do zupy, obierz go. Usuń białą skórkę i błonki znajdujące się między cząsteczkami, bo są gorzkie.