Reklama

Reklama

Duet zielono-czerwony

Szukasz pomysłu na danie obiadowe, które ochłodzi cię w gorące dni? Co powiesz na dwukolorowe gazpacho? Hiszpańską zupę w takim wydaniu je się oczami, a na jej przygotowanie wystarczy ci 15 minut!

Czas przyrządzenia: 15 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - zielone gazpacho:

  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 zielona papryka
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • po kilka listków bazylii, mięty, natki
  • 2 łyżki oliwy

Składniki - czerwone gazpacho:

  • po 50 dag pomidorów i truskawek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku

Składniki - dodatkowe:

  • 4 tosty
  • 1 cytryna
  • rzodkiewki i ogórek pokrojone w kostkę
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dymki oraz paprykę zieloną oczyść, czosnek obierz. Ogórki zmiksuj z dwoma tostami i pozostałymi składnikami zielonego gazpacho. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2. Czerwone papryki i truskawki umyj, oczyść. Pomidory sparz, obierz. Czosnek obierz, posiekaj. Składniki czerwonej zupy zmiksuj z resztą tostów. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

3. Na talerzach usyp cienkie paski z kostek ogórka i rzodkiewek. Ostrożnie nalej obydwa rodzaje mocno schłodzonej zupy, uważając, by się nie zmieszały. 

Wersja light

Reklama

Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zrezygnuj z połowy tostów i zamień truskawki na grejpfruta. Jest on bogaty w enzymy spalające tłuszcz. 

Nim dodasz grejpfruta do zupy, obierz go. Usuń białą skórkę i błonki znajdujące się między cząsteczkami, bo są gorzkie. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Duet zielono-czerwony | przysmak | zupa | zupa na zimno

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje