Duńskie roladki z pieca z warzywami
Pyszny obiad.
- 6 plastrów mięsa wieprzowego (z szynki)
- sól, pieprz
- 6 łyżeczek gruboziarnistej musztardy
- 12 plastrów bekonu
- 12 suszonych śliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml Portweinu
- 500 g marchewki
- 500 g pora
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki anyżku Przygotowanie:
Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem posmarować musztardą, ułożyć na nim po plastry bekonu, 2 śliwki i zrolować, spiąć wykałaczkami.
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej smażyć rolady ok 10 minut, obracając. Mięso przełożyć do żaroodpornej formy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, wlać bulion, 200 ml wody i portweinem, zagotować. Doprawić solą i pieprzem i również przełożyć do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec godzinę. W czasie pieczenia roladki raz obrócić. Kiedy zostanie 20 minut do końca pieczenia, przykryć folia aluminiową.
Marchewki i pora pokroić w plastry. Warzywa gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle. 5 minut przed końcem pieczenia dodać do rolad.
Przed podaniem posypać urażonym anyżkiem.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal