Reklama

Reklama

Duńskie roladki z pieca z warzywami

Pyszny obiad.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 6 plastrów mięsa wieprzowego (z szynki)
  • sól, pieprz
  • 6 łyżeczek gruboziarnistej musztardy
  • 12 plastrów bekonu
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml Portweinu
  • 500 g marchewki
  • 500 g pora
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki anyżku
 Przygotowanie:


Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem posmarować musztardą, ułożyć na nim po plastry bekonu, 2 śliwki i zrolować, spiąć wykałaczkami.

Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej smażyć rolady ok 10 minut, obracając. Mięso przełożyć do żaroodpornej formy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, wlać bulion, 200 ml wody i portweinem, zagotować. Doprawić solą i pieprzem i również przełożyć do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec godzinę. W czasie pieczenia roladki raz obrócić. Kiedy zostanie 20 minut do końca pieczenia, przykryć folia aluminiową.

Marchewki i pora pokroić w plastry. Warzywa gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle.  5 minut przed końcem pieczenia dodać do rolad.

Przed podaniem posypać urażonym anyżkiem.

Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: Duńskie roladki z pieca z warzywami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje