Duszona pierś z indyka z papryką i grzybami
Prosty i smaczny obiad.
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 600 g pieczarki
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 800 g piersi z indyka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 350 ml bulionu
- 75 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąkiPrzygotowanie:
1. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, pieczarki oczyścić. Z rozmarynu oberwać listki.
2. Mięso pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę mocno obsmażyć mięso, posolić i popieprzyć, zdjąć. Obsmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć.
3. Przesmażyć czosnek, cebulę i paprykę, dodać rozmaryn, mięso i pieczarki. Wymieszać bulion i sos sojowy z mąką, zalać mięso. Zagotować i dusić 10-12 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal