Duszone gołąbki
Wystarczy dla całej rodziny!

Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 1 kajzerka
- po 1 szklance mleka i ryżu
- 3/4 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- po 2 cebule i łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
- cukier
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść. Ostrożnie zdejmuj liście. Sparz je wrzątkiem. Zetnij zgrubiałe nerwy. Namocz w mleku kajzerkę. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Mięso wymieszaj z jedną posiekaną cebulą, odciśniętą bułką, ryżem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. 2. Porcje farszu nakładaj na liście, zwijaj gołąbki. Układaj ciasno w garnku, zalej wodą. Drugą cebulę posiekaj, przesmaż na maśle. Dodaj do gołąbków. Duś 80 minut. Sos dopraw koncentratem, solą, pieprzem i cukrem.