Duszone gołąbki

Wystarczy dla całej rodziny!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kajzerka
  • po 1 szklance mleka i ryżu
  • 3/4 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • po 2 cebule i łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść. Ostrożnie zdejmuj liście. Sparz je wrzątkiem. Zetnij zgrubiałe nerwy. Namocz w mleku kajzerkę. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Mięso wymieszaj z jedną posiekaną cebulą, odciśniętą bułką, ryżem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Porcje farszu nakładaj na liście, zwijaj gołąbki. Układaj ciasno w garnku, zalej wodą. Drugą cebulę posiekaj, przesmaż na maśle. Dodaj do gołąbków. Duś 80 minut. Sos dopraw koncentratem, solą, pieprzem i cukrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje