Duży placek ziemniaczany Ewy Wachowicz. Przepis rodem ze Szwajcarii
Wiele osób, w tym ja, bardzo lubi placki ziemniaczane. Warto przygotować je na sposób helwecki, czyli rosti. Dość duży placek ziemniaczany może być zarówno samodzielną potrawą, jak i dodatkiem do dania głównego. Proponuję do smażenia użyć smalcu gęsiego, ponieważ ma on wiele walorów zdrowotnych, cennych zwłaszcza w okresie zimowym. Jeśli jednak nie macie takiego tłuszczu, to równie dobrze sprawdzi się smalec wieprzowy lub masło klarowane.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- smalec gęsi do smażenia
- pomidorki do podania
Rösti - opis przygotowania:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
- Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski.
- Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
- Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec.
- Nałożyć starte ziemniaki(patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm).
- Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok.20 minut.
- Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.
- Po usmażeniu, patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.