Dwa desery na bazie śliwek
Wybierz swój ulubiony przepis.
Korzenny omlet
Składniki:
- 50 dag śliwek (np. opal)
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
- 25 dag mąki
- 1/2 szkl. soku śliwkowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
1. Śliwki umyj, wydryluj, podlej sokiem. Dodaj przyprawę korzenną. Gotuj 5 minut. Sos zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
2. Żółtka wymieszaj z mlekiem i cukrem waniliowym Dosyp mąkę, ponownie wymieszaj. Białka ubij z cukrem. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta na omlet.
3. Na dwóch patelniach rozgrzej po łyżce masła. Na każdą nałóż 1/2 ciasta. Usmaż puszyste omlety (zajmie to ok. 10 minut). Potem porwij je na kawałki. Wyłóż na talerze. Pomieszaj ze śliwkami z sosem Ewen. Posyp cukrem pudrem.
Tarta z goździkami
Składniki:
- 40 dag śliwek (np. czerwonych renklod)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 1 szkl. cukru
- 50 ml porto
- mielone goździki
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Śliwki wydryluj, wymieszaj z brązowym cukrem, porto oraz goździkami. Duś 5 minut. Masło zagnieć z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Ciasto schładzaj 30 min. Potem rozwałkuj je.
2. Formę posmaruj tłuszczem, wylep plackiem. Spód piecz 30 min w temp. 200°C. Na cieście rozłóż śliwki. Białka ubij z cukrem. Bezę rozsmaruj na tarcie. Piecz jeszcze 10 min.