Dwa gazpacho - zielone i czerwone

Ta wywodząca się z Hiszpanii zupa jest nie tylko pyszna, ale też prosta w przygotowaniu. Podajemy ją na zimno więc jest idealnym daniem na letnie przyjęcia.

Gazpacho
Gazpacho123RF/PICSEL

ZIELONE GAZPACHO

Składniki:

  • 4 zielone papryki
  • ogórek
  • awokado
  • dymka z cebulką
  • mały pęczek kolendry
  • bazylia
  • natka
  • namoczona czerstwa kajzerka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, zielone tabasco do smaku
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie: Warzywa oczyść, te które trzeba, obierz. Pokrój, dodaj zioła, sok z cytryny, oliwę, zmiksuj z kajzerką, doprawiając do smaku. Schłodź dobrze w lodówce, serwuj udekorowane np. pokrojoną papryką i bazylią.

CZERWONE GAZPACHO

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe ogórki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • chili
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka miąższu bułki
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz, pokrój, usuń pesteczki. Dodaj obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę i chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę i bułkę. Zmiksuj. Dopraw do smaku. Chłódź ok. 2 godz. Podaj udekorowane pokrojonymi warzywami, z grzankami lub bagietką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas