Dwa gazpacho - zielone i czerwone
Ta wywodząca się z Hiszpanii zupa jest nie tylko pyszna, ale też prosta w przygotowaniu. Podajemy ją na zimno więc jest idealnym daniem na letnie przyjęcia.
ZIELONE GAZPACHO
Składniki:
- 4 zielone papryki
- ogórek
- awokado
- dymka z cebulką
- mały pęczek kolendry
- bazylia
- natka
- namoczona czerstwa kajzerka
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, zielone tabasco do smaku
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie: Warzywa oczyść, te które trzeba, obierz. Pokrój, dodaj zioła, sok z cytryny, oliwę, zmiksuj z kajzerką, doprawiając do smaku. Schłodź dobrze w lodówce, serwuj udekorowane np. pokrojoną papryką i bazylią.
CZERWONE GAZPACHO
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 małe ogórki
- czerwona papryka
- cebula
- chili
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- szklanka miąższu bułki
- sól, pieprz
Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz, pokrój, usuń pesteczki. Dodaj obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę i chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę i bułkę. Zmiksuj. Dopraw do smaku. Chłódź ok. 2 godz. Podaj udekorowane pokrojonymi warzywami, z grzankami lub bagietką.