Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Dodajesz sól i cytrynę do gotowania jaj. Po zalaniu zimną wodą natychmiast uderzasz w nie, aby skorupki pękły. A mimo to, gdy przychodzi czas obłupiania, dostajesz białej gorączki, bo skorupka ściśle przylega do białka i razem z nią w koszu ląduje połowa jajka. Zawodowy kucharz pokazuje, że niczego nie musisz dodawać do wody, aby jajo ładnie się łupiło, wystarczy przed gotowaniem uderzyć w skorupkę.

Jak szybko obrać jajka?
Jak szybko obrać jajka?Canva ProINTERIA.PL

Jak szybko obrać jajka? Zawodowy kucharz zdradza swój trik

Jak szybko obrać jajka? To pytanie niejednokrotnie trzepocze w głowie, szczególnie jeśli mamy przed sobą 20 - 30 jaj do obłupienia (a to się zdarza przy okazji rodzinnych imprez czy Wielkanocy). Na kanale “Kocham Gotować" — Piotr Ogiński — podzielił się swoją odpowiedzią na to pytanie. Okazuje się, że kucharz niczego nie dodaje do wody, natomiast przed gotowaniem wykonuje inną czynność — uderza łyżeczką o skorupkę jajka. Co oczywiste należy to robić wyjątkowo delikatnie, aby jajko nie pękło, ale powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask, pomimo tego, że skorupka pozostanie nienaruszona.

Czasami obieranie jajek zabiera więcej czasu, niż ich gotowanie
Czasami obieranie jajek zabiera więcej czasu, niż ich gotowanie123RF/PICSEL

Jak obrać jajka na twardo? Kolejne kroki

Wśród kolejnych kroków, które stosuje Piotr Ogiński, znalazł się jeszcze jeden rzadko widywany w domowych kuchniach: po ugotowaniu jajek i zalaniu ich zimną wodą,  kucharz wkłada je do wody z lodem. Następnie wyjmuje jajo, chwilę roluje nim po płaskiej powierzchni i zabiera się do łupienia. Jak obrać jajka na twardo? Okazuje się, że po zastosowaniu tej metody wystarczą dwa pociągnięcia, bo skorupka łatwo oddziela się od białka.

Kim jest Piotr Ogiński?

Piotr Ogiński jest zawodowym kucharzem. "Jak szybko obrać jajko", to nie jedyny trik, jakim podzielił się ze swoimi fanami. Kucharz od lat prowadzi w serwisie YouTube kanał “Kocham Gotować", gdzie prezentuje przepisy, ciekawostki i kuchenne triki. Cieszy się on ogromną popularnością — kanał subskrybuje 841 tysięcy osób. Widzowie telewizyjni mogą znać Piotra Ogińskiego między innymi z programów: “Top Chef", “ ,,Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia", “Najlepsza Kuchnia".

„Zdrowie na widelcu”: Od czego zależy kolor żółtka jaja? Zdziwicie sięPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas