Dwa pomysły na superłatwy przysmak
Z jednego przepisu na ciasto zrobisz dwa łatwe desery.
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej + mąka do oprószenia stolnicy
- 1 szkl. tłustego mleka
- 10 dag (1/2 kostki) masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 5 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
1. Krajanka kokosowa. Jedną porcję ciasta przemieszaj z 10 dag wiórków kokosowych. Wyłóż na płaską blachę. Upiecz. Gdy wystygnie, posmaruj kwaskowym dżemem, np. wiśniowym. Posyp wiórkami kokosowymi i pokrój na porcje.
2. Strucla bakaliowa. Drugą porcję ciasta podziel na dwie części. Jedną wyłóż dno wysokiej keksówki. Pokrój szklankę mieszanych ulubionych bakalii. Opłucz je, osącz i obtocz w 1/2 szkl. mąki pszennej. Wyłóż na ciasto w blaszce. Przykryj pozostałym ciastem (wcześniej lekko je rozwałkuj. Upiecz.