Dwa pomysły na superłatwy przysmak

Z jednego przepisu na ciasto zrobisz dwa łatwe desery.

Krajanka kokosowa
Krajanka kokosowa123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na ciasto: 

  • 3 szkl. mąki pszennej + mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 szkl. tłustego mleka
  • 10 dag (1/2 kostki) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli

1. Krajanka kokosowa. Jedną porcję ciasta przemieszaj z 10 dag wiórków kokosowych. Wyłóż na płaską blachę. Upiecz. Gdy wystygnie, posmaruj kwaskowym dżemem, np. wiśniowym. Posyp wiórkami kokosowymi i pokrój na porcje.

2. Strucla bakaliowa. Drugą porcję ciasta podziel na dwie części. Jedną wyłóż dno wysokiej keksówki. Pokrój szklankę mieszanych ulubionych bakalii. Opłucz je, osącz i obtocz w 1/2 szkl. mąki pszennej. Wyłóż na ciasto w blaszce. Przykryj pozostałym ciastem (wcześniej lekko je rozwałkuj. Upiecz.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas