Dynia, grzyby, jabłka - jemy sezonowo
Zmieniającej się porze roku towarzyszą zmiany w naszym menu. Jesień niezmiennie kojarzy się z dynią, grzybami i jabłkami. Sycące i aromatyczne dania z tymi składnikami świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni.
Makaron udon z sosem z grzybów shiitake i kurkami
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej patelni usmaż na złocisto cebulę z kurkami.
3. Dodaj ugotowany makaron i sos z grzybów shiitake. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
4. Na koniec dodaj umyte liście szpinaku, szybko wymieszaj i podawaj.
Curry z dynią i ciecierzycą
1. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.
2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
3. W garnku wymieszaj mleko kokosowe i pastę Massaman Curry, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.
5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
6. Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.
Racuchy z mlekiem kokosowym i jabłkami
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę z sodą i 2 łyżkami cukru.
2. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj rózgą do otrzymania jednolitej gęstej masy.
3. Dodaj pokrojone jabłko.
4. Smaż na średnim ogniu na minimalnej ilości oleju, około 3 min z każdej strony.
5. Gotowe racuchy posyp pozostałym cukrem kokosowym.