Dynia, grzyby, jabłka - jemy sezonowo

Zmieniającej się porze roku towarzyszą zmiany w naszym menu. Jesień niezmiennie kojarzy się z dynią, grzybami i jabłkami. Sycące i aromatyczne dania z tymi składnikami świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni.

Makaron z grzybami
Makaron z grzybamimateriały prasowe

Makaron udon z sosem z grzybów shiitake i kurkami

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na rozgrzanej patelni usmaż na złocisto cebulę z kurkami.

3. Dodaj ugotowany makaron i sos z grzybów shiitake. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

4. Na koniec dodaj umyte liście szpinaku, szybko wymieszaj i podawaj.

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Curry z dynią
Curry z dyniąmateriały prasowe

Curry z dynią i ciecierzycą

1. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.

2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.

3. W garnku wymieszaj mleko kokosowe i pastę Massaman Curry, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.

4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.

5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

6. Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.

Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria
Racuchy
Racuchymateriały prasowe

Racuchy z mlekiem kokosowym i jabłkami

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę z sodą i 2 łyżkami cukru.

2. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj rózgą do otrzymania jednolitej gęstej masy.

3. Dodaj pokrojone jabłko.

4. Smaż na średnim ogniu na minimalnej ilości oleju, około 3 min z każdej strony.

5. Gotowe racuchy posyp pozostałym cukrem kokosowym.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas