Reklama

Reklama

Dynia na obiad i deser

To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.

Prosty gulasz z dyni z soczewicą

Czas przyrządzenia: 30 min + czas odstawienia
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • sól

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę  i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.

Reklama

Porada: dzięki grubej skórce dynia  znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek.

Koszt: 8 zł

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje