Dynia na obiad i deser
To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.
Prosty gulasz z dyni z soczewicą
Sposób przygotowania:
Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.
Porada: dzięki grubej skórce dynia znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek.
Koszt: 8 zł
Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę drobno pokrój. Wyłóż ją na umytą i osuszoną rukolę oraz dynię. Przygotuj dressing: składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć przykrywkę i energicznie nim wstrząśnij. Gotowym sosem polej sałatkę, a jej wierzch posyp kozim serem i orzechami. Koszt: 18 zł
Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Wrzuć obrane, posiekane pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dodaj soczewicę, pomidory i przyprawy. Całość zalej wywarem i duś kilka minut.
Przygotuj górną warstwę: posiekany czosnek podsmaż na maśle, dodaj purée i syrop klonowy. Posól i wymieszaj. Wyłóż farsz do naczynia do zapiekania i przykryj go warstwą dyniowego purée. Zapiekaj ok. 15-20 min. Podawaj zapiekankę posypaną pestkami dyni.
Koszt: 16 zł
Dyniowa latte z cynamonem
Sposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do mleka i gotuj do miękkości. Dopraw cynamonem, kardamonem, cukrem lub syropem. Wlej espresso i zblenduj całość na gładki mus. Przelej do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną. Koszt: 4 zł