Reklama

Reklama

Dynia na obiad i deser

To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.

Prosty gulasz z dyni z soczewicą

Czas przyrządzenia: 30 min + czas odstawienia
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • sól

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę  i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.

Porada: dzięki grubej skórce dynia  znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek.

Koszt: 8 zł

Reklama

Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą

Czas przyrządzenia: 5 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - sałatka:

  • 4 garście rukoli
  • 300 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni
  • 1 czerwona cebula
  • 120 g miękkiego sera koziego lub fety
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Składniki - dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę drobno pokrój. Wyłóż ją na umytą i osuszoną rukolę oraz dynię. Przygotuj dressing: składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć przykrywkę i energicznie nim wstrząśnij. Gotowym sosem polej sałatkę, a jej wierzch posyp kozim serem i orzechami. Koszt: 18 zł

Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - farsz:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 200 ml warzywnego wywaru
  • 1/2 filiżanki posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki - purée:

  • 3 łyżki margaryny
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 800 ml dyniowego purée (czyli upieczonego miąższu dyni)
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Wrzuć obrane, posiekane pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dodaj soczewicę, pomidory i przyprawy. Całość zalej wywarem i duś kilka minut.

Przygotuj górną warstwę: posiekany czosnek podsmaż na maśle, dodaj purée i syrop klonowy. Posól i wymieszaj. Wyłóż farsz do naczynia do zapiekania i przykryj go warstwą dyniowego purée. Zapiekaj ok. 15-20 min. Podawaj zapiekankę posypaną pestkami dyni.

Koszt: 16 zł

Dyniowa latte z cynamonem

Czas przyrządzenia: 10 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 200 g dyni hokkaido
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty kardamonu
  • 3–4 łyżeczki cukru, miodu lub dowolnego słodkiego syropu
  • 2 filiżanki espresso

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do mleka i gotuj  do miękkości. Dopraw cynamonem, kardamonem, cukrem  lub syropem. Wlej espresso i zblenduj całość na gładki mus. Przelej do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną. Koszt: 4 zł

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy