Dynia na obiad i deser
To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.

Prosty gulasz z dyni z soczewicą
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 500 g dyni piżmowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 goździki
- sól
Sposób przygotowania:
Rodzynki namocz w wodzie (np. odstaw na noc). Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju razem z cynamonem, chilli, czosnkiem i kurkumą. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do cebuli i smaż. Po kilku minutach wrzuć soczewicę, goździki oraz osączone rodzynki. Całość podlej wodą i duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.
Porada: dzięki grubej skórce dynia znakomicie się przechowuje. Na zacienionym parapecie może stać nawet kilka tygodni. Jeśli chcesz ją zamrozić, pozbaw dynię skórki i pestek.
Koszt: 8 zł
Szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą

Składniki
- sałatka:
- 4 garście rukoli
- 300 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni
- 1 czerwona cebula
- 120 g miękkiego sera koziego lub fety
- 4 łyżki orzechów włoskich
- dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni. Cebulę drobno pokrój. Wyłóż ją na umytą i osuszoną rukolę oraz dynię. Przygotuj dressing: składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć przykrywkę i energicznie nim wstrząśnij. Gotowym sosem polej sałatkę, a jej wierzch posyp kozim serem i orzechami. Koszt: 18 zł
Wegańska zapiekanka z z dyniowym purée

Składniki
- farsz:
- 1 łyżka oliwy
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 200 ml warzywnego wywaru
- 1/2 filiżanki posiekanych suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- purée:
- 3 łyżki margaryny
- 3 ząbki czosnku
- ok. 800 ml dyniowego purée (czyli upieczonego miąższu dyni)
- 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Wrzuć obrane, posiekane pieczarki i smaż kolejne 5 minut. Dodaj soczewicę, pomidory i przyprawy. Całość zalej wywarem i duś kilka minut.
Przygotuj górną warstwę: posiekany czosnek podsmaż na maśle, dodaj purée i syrop klonowy. Posól i wymieszaj. Wyłóż farsz do naczynia do zapiekania i przykryj go warstwą dyniowego purée. Zapiekaj ok. 15-20 min. Podawaj zapiekankę posypaną pestkami dyni.
Koszt: 16 zł
Dyniowa latte z cynamonem

Składniki
- 200 g dyni hokkaido
- 750 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szczypty kardamonu
- 3–4 łyżeczki cukru, miodu lub dowolnego słodkiego syropu
- 2 filiżanki espresso
Sposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do mleka i gotuj do miękkości. Dopraw cynamonem, kardamonem, cukrem lub syropem. Wlej espresso i zblenduj całość na gładki mus. Przelej do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną. Koszt: 4 zł