Dynia talerzowa w służbie serca i odchudzania. Jedz, póki trwa sezon

Co zrobić z patisona, by zachwycał smakiem?
Co zrobić z patisona, by zachwycał smakiem?123RF/PICSEL

Bliskie spotkania trzeciego stopnia, czyli kiedy jest sezon na patisony?

Im młodsze warzywa, tym lepsze
Im młodsze warzywa, tym lepsze123RF/PICSEL

Placki z patisona — przygotujesz na patelni i w piekarniku

  • Średniej wielkości warzywo umyj i zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach.
  • W misce wymieszaj 2 łyżki mleka, jajko i 4 łyżki mąki pszennej. Powstała masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
  • Wrzuć do niej także patisona oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dorzuć sproszkowaną paprykę chili.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.

Co zrobić z patisonów? Danie jak z żurnala

  • 4 średniej wielkości patisony umyj, następnie z każdego z nich odetnij wierzch i odłóż na bok — pod żadnym pozorem nie wyrzucaj usuniętej części. Będzie potrzebna potem.
  • Środek warzywa wydrąż i posiekaj. Jego wnętrze oprócz niewielką ilością soli i odstaw.
  • Następny krok to smażenie 300 gramów mięsa mielonego. Możesz wybrać wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Na co tylko masz ochotę! Podsmażaj na rozgrzanym oleju wraz z posiekaną cebulą i 4 ząbkami czosnku.
  • Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekane wcześniej wnętrze patisonów oraz 2-3 pokrojone w kostkę pomidory bez skórek.
  • Przypraw oregano i papryką.
  • Całość uzupełnij 1 szklanką ugotowanego wcześniej ryżu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  • Farsz nakładaj do wydrążonych patisonów, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
  • Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Nadziewane patisony to rarytas
Nadziewane patisony to rarytas123RF/PICSEL

Puść wodze kulinarnej fantazji

Zobacz również:

    Zajadaj dla szczupłej sylwetki i serca jak dzwon

    Dzienna porcja warzyw i owoców, czyli jak to się jeINTERIA.TVInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?