Dynia talerzowa w służbie serca i odchudzania. Jedz, póki trwa sezon

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Bywa nazywany dynią talerzową, a jego oryginalny wygląd sprawia, że niejedna osoba chciałaby uczynić z niego ozdobę mieszkania. Patison, bo o nim mowa, kształtem przypomina statek kosmiczny, a właściwie przyrządzony pozwoli uzyskać efekty smakowe nie z tej ziemi. Co zrobić z patisonów i dlaczego warto jeść te nietuzinkowe warzywa? Zajadaj z apetytem, gdy chcesz schudnąć i wzmocnić serce.

Co zrobić z patisona, by zachwycał smakiem?
Co zrobić z patisona, by zachwycał smakiem?123RF/PICSEL

Bliskie spotkania trzeciego stopnia, czyli kiedy jest sezon na patisony?

Znamy doskonale cukinie i kabaczki, więc czas na kulinarną odmianę. Zanim podpowiemy, co zrobić z patisona świeżego, podkreślmy, kiedy warto go jeść i o jakiej porze jest najbardziej wartościowy. Zbiory zaczynają się już w lipcu i trwają nawet do końca września. Zaleca się jednak spożywać jak najmłodsze i niezbyt wyrośnięte okazy.

Są delikatniejsze w smaku i łatwiejsze w obróbce. W przypadku młodych warzyw nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Z biegiem czasu staje się grubsza i woskowata, więc nie ma co zwlekać z zaproszeniem patisonów do kuchni.

Im młodsze warzywa, tym lepsze
Im młodsze warzywa, tym lepsze123RF/PICSEL

Placki z patisona — przygotujesz na patelni i w piekarniku

Co można zrobić z patisona? Na start wypróbuj przepis na proste i chrupiące placuszki. Staną się znakomitym pomysłem na jarskie danie obiadowe albo ciepłą kolację. Dużym atutem przepisu jest to, że sposób obróbki zależy tylko od ciebie. Możesz je usmażyć lub przyrządzić bez tłuszczu w piekarniku. Jak zrobić placki z patisona?

  • Średniej wielkości warzywo umyj i zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach.
  • W misce wymieszaj 2 łyżki mleka, jajko i 4 łyżki mąki pszennej. Powstała masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
  • Wrzuć do niej także patisona oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dorzuć sproszkowaną paprykę chili.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.

Porada: W cieście możesz smażyć również patisona pokrojonego w plastry. Chrupiące kotleciki staną się przebojem wakacyjnego jadłospisu.

Co zrobić z patisonów? Danie jak z żurnala

Pierwsze koty za płoty. Pora na nieco bardziej złożone danie z patisona, które z powodzeniem podasz gościom podczas przyjęć. Przepis na faszerowane patisony ułatwi przyrządzenie efektownej potrawy z mięsem i warzywami, do której będziesz chętnie wracać.

  • 4 średniej wielkości patisony umyj, następnie z każdego z nich odetnij wierzch i odłóż na bok — pod żadnym pozorem nie wyrzucaj usuniętej części. Będzie potrzebna potem.
  • Środek warzywa wydrąż i posiekaj. Jego wnętrze oprócz niewielką ilością soli i odstaw.
  • Następny krok to smażenie 300 gramów mięsa mielonego. Możesz wybrać wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Na co tylko masz ochotę! Podsmażaj na rozgrzanym oleju wraz z posiekaną cebulą i 4 ząbkami czosnku.
  • Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekane wcześniej wnętrze patisonów oraz 2-3 pokrojone w kostkę pomidory bez skórek.
  • Przypraw oregano i papryką.
  • Całość uzupełnij 1 szklanką ugotowanego wcześniej ryżu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  • Farsz nakładaj do wydrążonych patisonów, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
  • Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Nadziewane patisony to rarytas
Nadziewane patisony to rarytas123RF/PICSEL

Puść wodze kulinarnej fantazji

Wśród przepisów z patisonami nie może zabraknąć także warzywnych potrawek, gulaszy i leczo. Z innymi sezonowymi produktami dynia talerzowa tworzy fantastyczne kompozycje smakowe, które idealnie poradzą sobie z głodem w letnich miesiącach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzać z nich także smaczne przetwory.

Zajadaj dla szczupłej sylwetki i serca jak dzwon

Nie tylko walory smakowe warunkują to, że patisony są cennym uzupełnieniem jadłospisu. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Patisony są niskokaloryczne (w 100 gramach mieści się 18 kcal), a zarazem zawierają sporo błonnika pokarmowego, więc sprzyjają odchudzaniu i staraniom o pozbycie się oponki z brzucha. Ze względu na bogactwo witamin (w tym A, z grupy B, C) i składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, mangan, żelazo i wapń) oddziałują korzystnie na serce, obniżanie ciśnienia, trzymanie w ryzach poziomu cukru. Obecność w składzie luteiny i beta-karotenu działa dobroczynnie na wzrok, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas