Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Przepis na gulasz po węgiersku powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego miłośnika potraw, w których nie brakuje soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. To pomysł na obiad dla całej rodziny lub ciepłe danie serwowane podczas domowych przyjęć. Dowiedz się, jak zrobić gulasz, by był esencjonalny i pyszny.

Gulasz to król dań jednogarnkowych
Gulasz to król dań jednogarnkowych123RF/PICSEL

Przepis na gulasz po węgiersku z małą modyfikacją

Gulasz to danie, które kojarzy się z kuchnią węgierską. Nie brakuje więc w nim papryki oraz dobrej jakości mięsa. Zazwyczaj stawia się na wołowinę. Tym razem jednak postanowiliśmy przedstawić przepis na gulasz wieprzowy z warzywami. Ten rodzaj mięsa wymaga krótszej obróbki, więc przyrządzisz go również w tych momentach, kiedy nie możesz pozwolić sobie na długie manewry kulinarne.

Mięso na gulasz

Wiesz już, że będziemy korzystać z wieprzowiny. Jaki konkretnie części nadają się do zrobienia ponadczasowej potrawy? Dobry gulasz przyrządzisz z łopatki albo szynki wieprzowej. Zawsze zaopatruj się w sprawdzonym sklepie. Mięso musi być świeże. Unikaj porcji z dużą ilością włókien i przerostów. W przeciwnym razie mięsne kąski okażą się twarde i gumowate, niezależnie od długości obróbki termicznej.

Gulasz wieprzowy z warzywami — lista produktów

Szacujemy, że ilość podanych przez nas składników wystarczy na sześć-osiem porcji. Oczywiście, wiele zależy od apetytu domowników i gości, którzy zasiądą przy twoim stole. Manewruj dowolnie proporcjami produktów, jeśli chcesz zmniejszyć lub zwiększyć objętość dania. Dobrą wiadomością jest to, że podgrzewanie gulaszu nie pogarsza walorów smakowych, więc na następny dzień będzie smakować tak samo dobrze. Przy okazji zaoszczędzisz czas, nie musząc codziennie przyrządzać posiłku od podstaw.

Do gulaszu wieprzowego potrzebujesz:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 100 g parzonego albo gotowanego boczku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 1 cebulę,
  • 1 l gorącego bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • przyprawy: 3-4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1-2 łyżeczki ostrej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.
W każdym domu gulasz może wyglądać nieco inaczej
W każdym domu gulasz może wyglądać nieco inaczej123RF/PICSEL

Przepis na gulasz wieprzowy, który udaje się zawsze

Podwiń rękawy, załóż kuchenny fartuch i do dzieła. Coraz mniej dzieli cię od skosztowania pysznego dania jednogarnkowego w postaci gulaszu po węgiersku. Jak się za to zabrać?

  • Mięso wieprzowe podziel na kawałki podobnej wielkości. Możesz pokroić je w kostkę o długości 1,5-2 centymetrów. Boczek pokrój drobno.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo paprykę. Obraną marchew pokrój w niezbyt grube plastry.
  • Wyjmij szeroki garnek. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy, następnie wrzuć boczek oraz cebulę. Gdy się zeszkli, wlej kolejną łyżkę oliwy i dorzuć paprykę oraz marchew. Podsmażaj przez kilka minut, często mieszając.
  • Na osobnej patelni rozgrzej dwie pozostałe łyżki oliwy i podsmaż wieprzowinę. Dopraw solą i pieprzem, następnie przerzuć do rondla z warzywami i boczkiem.
  • Dopraw papryką i wlej gorący bulion. Wszystkie produkty powinny być w nim zanurzone.
  • Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut.
  • W tym czasie oczyść, pokrój w grube plastry i podsmaż pieczarki.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy oraz grzyby.
  • W małym rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę, tworząc zasmażkę. Dorzuć ją do gulaszu, wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Podawaj gorący. Smacznego!

Jak podawać gulasz wieprzowy?

Świetnym uzupełnieniem dania obiadowego będzie kasza gryczana lub pęczak. Na talerzu koniecznie znajdź miejsce dla kiszonego ogórka. Gulasz do placków ziemniaczanych też pasuje znakomicie, stając się doskonałą propozycją dla miłośników tradycyjnych kulinariów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie serwować z kopytkami albo kluskami śląskimi.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas