Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych

Gulasz to król dań jednogarnkowych
Gulasz to król dań jednogarnkowych123RF/PICSEL

Przepis na gulasz po węgiersku z małą modyfikacją

Przepis na szybki gulasz z ziołamiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Mięso na gulasz

Zobacz również:

    Gulasz wieprzowy z warzywami — lista produktów

    • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej,
    • 100 g parzonego albo gotowanego boczku,
    • 250 g pieczarek,
    • 2 marchewki,
    • 1 paprykę czerwoną,
    • 1 cebulę,
    • 1 l gorącego bulionu,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 4 łyżki oliwy,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki pszennej mąki,
    • przyprawy: 3-4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1-2 łyżeczki ostrej papryki, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.
    W każdym domu gulasz może wyglądać nieco inaczej
    W każdym domu gulasz może wyglądać nieco inaczej123RF/PICSEL

    Przepis na gulasz wieprzowy, który udaje się zawsze

    • Mięso wieprzowe podziel na kawałki podobnej wielkości. Możesz pokroić je w kostkę o długości 1,5-2 centymetrów. Boczek pokrój drobno.
    • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo paprykę. Obraną marchew pokrój w niezbyt grube plastry.
    • Wyjmij szeroki garnek. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy, następnie wrzuć boczek oraz cebulę. Gdy się zeszkli, wlej kolejną łyżkę oliwy i dorzuć paprykę oraz marchew. Podsmażaj przez kilka minut, często mieszając.
    • Na osobnej patelni rozgrzej dwie pozostałe łyżki oliwy i podsmaż wieprzowinę. Dopraw solą i pieprzem, następnie przerzuć do rondla z warzywami i boczkiem.
    • Dopraw papryką i wlej gorący bulion. Wszystkie produkty powinny być w nim zanurzone.
    • Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut.
    • W tym czasie oczyść, pokrój w grube plastry i podsmaż pieczarki.
    • Gdy mięso będzie miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy oraz grzyby.
    • W małym rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę, tworząc zasmażkę. Dorzuć ją do gulaszu, wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

    Jak podawać gulasz wieprzowy?