Reklama

Reklama

Dynia w jesiennych przepisach

Jesień łatwo poznać po pojawiającej się na sklepowych półkach dyni. To wyjątkowe warzywo nie tylko z uwagi na swoje gabaryty, ale i witaminy oraz minerały, które zawiera. Do tego ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię. Polecamy więc trzy przepisy, przygotowane przez ekspertów marki Sandra, które pozwolą nadać jesiennym wieczorom dyniowego aromatu.

Dyniowo- mandarynkowa marmolada

Składniki

  • 1 kg miąższu z dyni
  • Puszka mandarynek marki Sandra
  • Sok z 2 cytryn
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 0,5 kg cukru
  • Cynamon, goździki

Sposób przygotowania

Dynię, mandarynki, sok z cytryn, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (kilka goździków oraz ½ łyżeczki cynamonu) łączymy w garnku. Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.


Risotto z dynią

Składniki

  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • ½ szklanki ryżu do risotto
  • Cebula
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • Pieczarki krojone np. marki Sandra
  • ½ szklanki parmezanu
  • 0,5 l bulionu
  • ¼ paczki masła
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Biały pieprz

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy ryż, dynię i podsmażamy przez minutę. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino, rozmaryn, biały pieprz i mieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn - dolewamy kolejną porcję bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki. Kiedy danie będzie gotowe zdejmujemy je z ognia, dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na ciepło.

Reklama



Zupa dyniowo-kukurydziana

Składniki

  • 1 kg miąższu z dyni
  • Puszka kukurydzy marki Sandra
  • Kawałek korzenia imbiru
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • Litr bulionu
  • Cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pestki dyni
  • Gałązka tymianku

Sposób przygotowania

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, kukurydzę i starty korzeń imbiru. Po kilku minutach dodajemy dynię i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji) i blendujemy na jednolitą masę. Dekorujemy mlekiem kokosowym, tymiankiem i pestkami dyni.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje