Dynia w jesiennych przepisach
Jesień łatwo poznać po pojawiającej się na sklepowych półkach dyni. To wyjątkowe warzywo nie tylko z uwagi na swoje gabaryty, ale i witaminy oraz minerały, które zawiera. Do tego ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię. Polecamy więc trzy przepisy, przygotowane przez ekspertów marki Sandra, które pozwolą nadać jesiennym wieczorom dyniowego aromatu.

Dyniowo- mandarynkowa marmolada
Składniki
- 1 kg miąższu z dyni
- Puszka mandarynek marki Sandra
- Sok z 2 cytryn
- Kawałek korzenia imbiru
- 0,5 kg cukru
- Cynamon, goździki
Sposób przygotowania
Dynię, mandarynki, sok z cytryn, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (kilka goździków oraz ½ łyżeczki cynamonu) łączymy w garnku. Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Risotto z dynią
Składniki
- 0,5 kg miąższu z dyni
- ½ szklanki ryżu do risotto
- Cebula
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- Pieczarki krojone np. marki Sandra
- ½ szklanki parmezanu
- 0,5 l bulionu
- ¼ paczki masła
- Oliwa
- Rozmaryn
- Czosnek
- Biały pieprz
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy ryż, dynię i podsmażamy przez minutę. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino, rozmaryn, biały pieprz i mieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn - dolewamy kolejną porcję bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki. Kiedy danie będzie gotowe zdejmujemy je z ognia, dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na ciepło.

Zupa dyniowo-kukurydziana
Składniki
- 1 kg miąższu z dyni
- Puszka kukurydzy marki Sandra
- Kawałek korzenia imbiru
- ½ puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- Litr bulionu
- Cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- Sól, pieprz do smaku
- Pestki dyni
- Gałązka tymianku
Sposób przygotowania
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, kukurydzę i starty korzeń imbiru. Po kilku minutach dodajemy dynię i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji) i blendujemy na jednolitą masę. Dekorujemy mlekiem kokosowym, tymiankiem i pestkami dyni.
Smacznego!