Dynia z pieca
Propozycja na jesienny obiad.

Składniki:
- 40 dag rostbefu bez kości, - 60 dag dyni, - 2 cebule, - 25 dag pomidorów bez skórki (mogą być z puszki - ale całe), - 3 łyżki startego sera żółtego (np. edamskiego), - 2 łyżki masła, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę, obsmażamy na rozgrzanej w dużym rondlu połowie masła połączonego z połową oleju, wlewamy 2/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15 min. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na pozostałym oleju i wykładamy na mięso. Posypujemy natką pietruszki, solimy i pieprzymy.
Dynię myjemy, obieramy, czyścimy z pestek i gąbczastego miąższu, kroimy w kostkę, szklimy na pozostałym maśle i układamy na mięsie i cebuli. Lekko solimy i pieprzymy. Pomidory przekrawamy na pół, układamy na dyni i posypujemy serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C. Podajemy z tostami lub innym pieczywem (np. bułeczkami z ziarnem).
Czas przygotowania: 65 minut