Reklama

Reklama

Dyniowa zapiekanka z orzechami

Takiej jeszcze nie jadłaś!

Składniki

  • 1 dynia
  • ½ kg drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • Pęczek szczypiorku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Dynię obieramy, pół kroimy na drobne kawałki, a pół na plasterki. Plasterki dyni układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, dodajemy podsmażone mięso mielone i rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę część dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy, aż miąższ będzie miękki, następnie blendujemy na purée i wykładamy na naczynie żaroodporne. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje