Dyniowa zapiekanka z orzechami

Takiej jeszcze nie jadłaś!

Dyniowa zapiekanka
Dyniowa zapiekankamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Dynię obieramy, pół kroimy na drobne kawałki, a pół na plasterki. Plasterki dyni układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, dodajemy podsmażone mięso mielone i rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę część dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy, aż miąższ będzie miękki, następnie blendujemy na purée i wykładamy na naczynie żaroodporne. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas