Dyniowe kule
Po wydrążeniu dyni pozostają pestki. Nie wyrzucaj ich. Pestki dyniowe oczyszczają organizm z toksyn.
Składniki dla 4 osób:
- 2 małe dynie
- pierś z kurczaka
- cebula
- 4 łyżki śmietany
- 20 dag śmietankowego serka topionego
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- olej
- 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i rozmarynem, odstaw do lodówki. Dynie przekrój na pół, wydrąż. Wszystko piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj kurczaka, smaż 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj jako przystawkę.
Czas przygotowania: około 50 minut
Wypróbuj!
Po wydrążeniu dyni pozostają pestki. Nie wyrzucaj ich. Opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij łupinki. Wymieszaj z odrobiną oleju i przyprawami, usmaż na patelni lub piecz około 30 minut w 180°C, mieszając kilka razy. Pestki dyniowe oczyszczają organizm z toksyn.