Reklama

Reklama

Dyniowe kule

Po wydrążeniu dyni pozostają pestki. Nie wyrzucaj ich. Pestki dyniowe oczyszczają organizm z toksyn.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 małe dynie
  • pierś z kurczaka
  • cebula 
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 dag śmietankowego serka topionego
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • olej
  • 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Reklama

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i rozmarynem, odstaw do lodówki. Dynie przekrój na pół, wydrąż. Wszystko piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.

2.  Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj kurczaka, smaż 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj jako przystawkę.

Czas przygotowania: około 50 minut

Wypróbuj!

Po wydrążeniu dyni pozostają pestki. Nie wyrzucaj ich. Opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij łupinki. Wymieszaj z odrobiną oleju i przyprawami, usmaż na patelni lub piecz około 30 minut w 180°C, mieszając kilka razy. Pestki dyniowe oczyszczają organizm z toksyn.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje