Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem
Świetny jesienny przepis.

Składniki
- 800 g dyni piżmowej
- 300 g ziemniaków
- 2 duże soczyste kwaśne jabłka
- 1 duży por
- 2–3 ząbki czosnku
- sok z limonki do smaku
- 1 l warzywnego wywaru
- 80 g masła
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz czerwony
Ziemniaki i dynię dokładnie umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w kostkę jednakowej wielkości. Por dokładnie umyj, odetnij ciemnozieloną część, resztę pokrój w plasterki. Jabłko cienko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Usuń tymianek, a zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, jeśli trzeba - świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.
Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.
Jeśli lubisz, gdy coś w zupie chrupie, to przed podaniem na wierzch każdej porcji dodaj łyżkę uprażonych słonecznikowych pestek, czosnkowe grzanki (one zawsze się sprawdzają!) albo solidną łyżkę ugotowanej czarnej soczewicy.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.
