Reklama

Reklama

Dyniowy strudel

Pyszny i aromatyczny!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g miąższu dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera np. Aldamer MSM Mońki w plastrach
  • 100 g szynki wędzonej parzonej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam i kminek do posypania

Sposób przygotowania

Reklama

Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia). Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje