Dżem z borówki amerykańskiej – zamykamy lato w słoiku

Sezon na borówki amerykańskie w pełni. Owoce mają swoich zwolenników, zarówno w wersji surowej, jak i w postaci dżemów i konfitur, którymi możemy się rozkoszować w każdej porze roku. Dziś dżem z borówek, który z ciepłymi naleśnikami i goframi smakuje niepowtarzalnie.

Ich smakiem możesz cieszyć się cały rok!
Ich smakiem możesz cieszyć się cały rok!123RF/PICSEL

Borówki amerykańskie na stałe wpisały się w jadłospis Polaków. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Poza oczywistymi walorami smakowymi owoce mają szereg właściwości zdrowotnych.

Siła przeciwutleniaczy

Te małe, ciemnoniebieskie owoce są prawdziwą skarbnicą witaminy C, A i E - czyli trzech kluczowych antyoksydantów. Borówki pomogą wzmocnić odporność, zadbają o kondycję oczu i skóry i hamują przedwczesne starzenie komórek.

Obfitują ponadto w polifenole - związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Siła wszystkich składników daje borówkom właściwość hamowania stanów zapalnych i działanie antynowotworowe.

Obecny w nich kwas egalowy obniża ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, przewodu pokarmowego i wątroby. Fitoestrogeny zapobiegają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi czy tarczycy, a kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów macicy.

Borówki rekomendowane są też dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi i dla wzmocnienia pracy centralnego układu nerwowego. Borówki spożywane w dużych ilościach istotnie spowalniają procesy starzenia komórek nerwowych, pozwalają zachować sprawność umysłową na długie lata.  

Taki dżem będzie pysznym dodatkiem do wielu dań
Taki dżem będzie pysznym dodatkiem do wielu dań 123RF/PICSEL


Dżem z borówek  

Choć świeżymi borówkami możemy cieszyć sięniemal przez całe wakacje, wielu z nas chce zachować ich smak na cały rok. Doskonałym rozwiązaniem jest posty i szybki w przygotowaniu dżem, który możemy serwować z naleśnikami, goframi czy jako dodatek do ciast. Czego potrzebujemy?  

Składniki: 

- 2 kg borówki amerykańskiej; - 1 kg cukru, najlepiej trzcinowego;
- 2 cytryny.  

Jak przygotować dżem?  

Umyte borówki delikatnie miksujemy, by puściły sok. Następnie przekładamy je do dużego garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość smażymy około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy i ustawiając do góry dnem odstawiamy do ostygnięcia. 

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas