Reklama

Reklama

Dżem z borówki amerykańskiej – zamykamy lato w słoiku

Sezon na borówki amerykańskie w pełni. Owoce mają swoich zwolenników, zarówno w wersji surowej, jak i w postaci dżemów i konfitur, którymi możemy się rozkoszować w każdej porze roku. Dziś dżem z borówek, który z ciepłymi naleśnikami i goframi smakuje niepowtarzalnie.

Borówki amerykańskie na stałe wpisały się w jadłospis Polaków. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Poza oczywistymi walorami smakowymi owoce mają szereg właściwości zdrowotnych.

Siła przeciwutleniaczy

Te małe, ciemnoniebieskie owoce są prawdziwą skarbnicą witaminy C, A i E - czyli trzech kluczowych antyoksydantów. Borówki pomogą wzmocnić odporność, zadbają o kondycję oczu i skóry i hamują przedwczesne starzenie komórek.

Obfitują ponadto w polifenole - związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Siła wszystkich składników daje borówkom właściwość hamowania stanów zapalnych i działanie antynowotworowe.

Obecny w nich kwas egalowy obniża ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, przewodu pokarmowego i wątroby. Fitoestrogeny zapobiegają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi czy tarczycy, a kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów macicy.

Borówki rekomendowane są też dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi i dla wzmocnienia pracy centralnego układu nerwowego. Borówki spożywane w dużych ilościach istotnie spowalniają procesy starzenia komórek nerwowych, pozwalają zachować sprawność umysłową na długie lata.  

Dowiedz się więcej na temat: dżem z borówek amerykańskich

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje