Reklama

Reklama

Dżem z cukinii

Pyszny dodatek do naleśników!

Składniki:

  • 2 i pół kg obranej cukinii bez pestek
  • 1 kg cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 4 starte goździki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • sok z połowy cytryny

Reklama

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cukrem, odstaw na 8 godzin. Gotuj godzinę na małym ogniu.

Pod koniec gotowania wsyp galaretki, dodaj goździki, skórkę, sok z cytryny i resztę składników, gotuj ok. 30 min, dokładnie mieszając.

Gorącym dżemem napełnij słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodzie.


Dowiedz się więcej na temat: przepis | Dżem | góry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje