Reklama

Reklama

Dżemowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu

Dżemy truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe czy agrestowe… Słodkie i jednocześnie zdrowe przysmaki zamknięte w słoiczkach kojarzą nam się z pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta w dzieciństwie. Mimo, że tempo życia przyspieszyło, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z tych smakowitych łakoci. Wręcz przeciwnie. Podpowiadamy jak szybko i sprawie przygotować nietypowe dżemowe pyszności.

Dżem brzoskwiniowy z pistacjami

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych
  • 100 g obranych pistacji np. Bakalland
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 np. Delecta

Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.


   



Konfitura z suszonej żurawiny z chili

Składniki

  • 300 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 np. Delecta

Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.

Reklama


Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą

Składniki

  • 1 kg pomarańczy
  • 220 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 30 g świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego np. Delecta w proporcji 3:1

Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy