"Dziadówka" według babci
Przygotowuje się ją z mleka, chleba i żółtego sera. Choć "dziadówka" to pogardliwe określenie ubogiej kobiety lub żebraczki, jest też nazwą mlecznej zupy. Przepisem na nią, który przejęła po swojej babci, dzieli się Ewa Aszkiewicz.
- Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej babci Antoniny - duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy - tak kuchnię swojej babci w książce "Kuchnia polska. Receptury mojej babci" opisuje jej autorka, Ewa Aszkiewicz.
Jednym ze znajdujących się w niej przepisów jest ten na zupę mleczną "dziadówkę". Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: 1 l odtłuszczonego mleka, 4 kromki żytniego lub pszennego chleba, 2-3 łyżki oliwy, 4 duże łyżki śmietany oraz starty żółty ser. Z powyższych składników otrzymamy 4 porcje zupy.
Oto, jak przygotować zupę. Zaczynamy od pokrojenia chleba w kostkę. Lekko rumienimy go na oliwie, cały czas mieszając. Podsmażone kostki chleba rozkładamy na talerze i zalewamy gorącym mlekiem, które wcześniej mieszamy ze śmietaną. Zupę podajemy po kilku minutach, gdy chleb lekko napęcznieje. Przed podaniem posypujemy ją startym żółtym serem. "Dziadówka" gotowa - smacznego! (PAP Life)
autor: Paulina Persa