Dzień Bitej Śmietany 2022: Jak zrobić domową bitą śmietanę?
To prawdopodobnie jedna z najważniejszych dat dla wszystkich łasuchów. 5 stycznia obchodzimy Dzień Bitej Śmietany. Prosty dodatek do deserów ma długą historię i nawet mniej doświadczonym cukiernikom pozwala na tworzenie kulinarnych dzieł sztuki. Nie musimy bazować na sklepowych gotowcach! Przygotowanie domowej bitej śmietany jest naprawdę proste i satysfakcjonujące.
Kariera bitej śmietany
Od wieków rozpala wyobraźnię wszystkich fanów słodkości. Lekka jak chmurka bita śmietana była podawana już na dworze Ludwika XIV. Pierwsze informacje na temat jej obecności na królewskim stole dotyczą balu, mającego miejsce w 1671 roku. Istnieją jednak przypuszczenia, że znana była znacznie wcześniej.
Dlaczego Dzień Śmietany obchodzimy akurat 5 stycznia? Data została wybrana nieprzypadkowo. To upamiętnienie urodzin Aaarona S. "Bunny" Lapina, który w 1948 roku opracował wygodne opakowanie, dzięki któremu bita śmietana w sprayu mogła zagościć w domu każdego łasucha. Zrobienie apetycznych deserów z zachęcającą warstwą puszystej śmietany nigdy wcześniej nie było tak proste i szybkie!
Jak zrobić bitą śmietanę od podstaw?
Choć wynalazek ułatwił życie wielu osób, nic nie może równać się ze smakiem domowej bitej śmietany. Jej przygotowania podjąć się mogą nawet początkujący kucharze. Dzięki prostym instrukcjom przysmak na pewno się uda.
Potrzebne składniki: Wersja podstawowa przepisu na bitą śmietanę obejmuje zaledwie dwa produkty. Chodzi o dobrze schłodzoną śmietankę 30% lub 36% oraz cukier puder. Na szklankę śmietany wystarczy jedna łyżka cukru.
Sposób przygotowania: Cukier puder przesiej przy użyciu sitka. Śmietanę wyjmij z lodówki tuż przed rozpoczęciem ubijania. Nie powinna zbyt długo przebywać w temperaturze pokojowej. Jej ubijanie zacznij od najniższych obrotów. Po 30 sekundach ustaw moc miksera na najwyższą wartość i ubijaj do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec niewielkimi porcjami dodawaj cukier puder. Gotowe!
Kuchenne triki
Istnieją proste patenty, dzięki którym zrobienie bitej śmietany pójdzie jak po maśle, a do tego będzie smakować jeszcze lepiej.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę poeksperymentować. Do śmietany dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon, kakao, kawę rozpuszczalną lub słodki likier amaretto.
- Pół godziny przed planowanym ubijaniem wstaw do lodówki misę oraz końcówki miksera. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt.
- Nie ubijaj śmietany zbyt długo! Istnieje ryzyko, że się zwarzy i w kremie powstaną mało apetyczne grudki.
To cię zainteresuje: