Dzień Naleśnika 2022: Przepis na naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Jak zrobić naleśniki z warzywnym nadzieniem?
Jak zrobić naleśniki z warzywnym nadzieniem? 123RF/PICSEL

Ciasto na naleśniki: Przepis podstawowy

Szybkie naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowymInteria Kulinaria
Zrobienie cienkich placków ułatwi specjalna patelnia naleśnikowa
Zrobienie cienkich placków ułatwi specjalna patelnia naleśnikowa123RF/PICSEL

Na czym smażyć naleśniki?

Prosty przepis na naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

  • Głównym składnikiem jest mięso mielone - użyj dowolnego rodzaju: wołowego, wieprzowo-wołowego albo z indyka. Mięso podsmaż wraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Już na tym etapie możesz rozpocząć przyprawianie i dodać słodką oraz pikantną paprykę w proszku, suszone oregano, sól, pieprz, odrobinę kuminu.
  • Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego (wystarczą trzy na jeden kilogram mięsa) oraz szklankę bulionu warzywnego. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę - czerwoną, żółtą, zieloną lub ich mieszankę. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj czerwoną fasolę z puszki oraz kukurydzę. Podsmażaj jeszcze 5-10 minut.
  • Zwieńczeniem dania będzie sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż jeden lub dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, a następnie dodaj 400 gramów krojonych pomidorów. Dopraw oregano, pieprzem oraz solą. Gotuj przez 10 minut.
  • Farsz nakładaj na przygotowane wcześniej placki i zawiń. Potrawę zajadać można już w takiej formie, ale naleśniki zapiekane smakować będą jeszcze lepiej! Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp startym serem żółtym. Ustaw piekarnik na 180°C, piecz 20 minut. Smacznego!