Dziesięć posiłków, których nie powinieneś nigdy jeść

Jeśli pragniesz przeżyć swoje życie ciesząc się dobrym zdrowiem, ogromne znaczenie ma dieta. Nawet codzienne ćwiczenia nie pomogą utrzymać formy, jeśli nie będziesz zwracać uwagi na spożywane posiłki. Wielu ludzi nie słucha ostrzeżeń dotyczących niezdrowego odżywiania. Wciąż sięgają po śmieciowe jedzenie, nie zdając sobie sprawy, jakie szkody wyrządza ono w organizmie.

article cover
©123RF/PICSEL

Umiar jest kluczem do zdrowia

Nie przejadaj się
Nie przejadaj się 123RF/PICSEL

Problemem jest głównie to, że skutki niezdrowego odżywiania nie będą odczuwane przez ciebie natychmiastowo. Dopiero po paru latach ujawnione zostaną konsekwencje przyjmowania przez twój organizm złych składników, a wtedy może być już za późno. Jedzenie niezdrowych posiłków przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a stan twojego organizmu może być fatalny. Smutnym jest też fakt, że przesadzanie ze zdrową żywnością, a nawet picie zbyt dużych ilości wody może wyrządzić ci krzywdę. Pamiętaj, umiar jest kluczem do zdrowia. Miej na uwadze, co jesz oraz jak dużo tego jesz. Samokontrola nie wymaga od ciebie wielkiego wysiłku, a jest ogromną zaletą. Jeśli dalej nie wiesz, gdzie popełniasz błąd, poniżej znajduje się lista potraw, których powinieneś unikać.

Co zamiast rekina?

©123RF/PICSEL

Nie tylko bycie pogryzionym przez rekina jest niebezpieczne. Jedzenie jego mięsa jest tak samo szkodliwe. Zawiera ono ogromne ilości rtęci, której wysokie stężenie w organizmie może spowodować utratę wzroku, zaburzenia koordynacji ruchowej, inne poważne schorzenia, a nawet śmierć. Naukowcy twierdzą, że zawiera tak duże stężenia rtęci, bo żywi się on ogromnymi ilościami drobnych ryb.

Jeśli lubisz mięso, ale nie chcesz podwyższać stężenia rtęci w swoim organizmie, spróbuj tuńczyka w puszce, krewetek, suma, rdzawca albo łososia. Powinieneś unikać jedzenia drobnych ryb, takich jak makrela albo miecznik, gdyż ich mięso również jest bogate w rtęć.

Słodkie wypieki

Muffiny, ciasteczka, torty i pączki smakują wyśmienicie i wielu ludzi nie może się powstrzymać, by ich nie skosztować. Uważaj jednak, te małe słodkości są ogromną, cukrową bombą. Przeciętny pączek ma od 250 do 500 kcal i zawiera nawet 60 gramów cukru. Słodkości są jednym z najlepszych przykładów posiłków, o których powszechnie wiadomo, że nie są zbyt zdrowe, a jednak większość ludzi ma problem z powstrzymaniem się od konsumpcji, później cierpiąc.

Ten rodzaj przyjemności może powodować poważne problemy układu trawiennego, otyłość, a także doprowadzić do problemów układu sercowo-naczyniowego oraz problemów z zębami. Żeby zaspokoić swoje pragnienie słodkości, jedz ciemną czekoladę lub batoniki proteinowe. Oczywiście z umiarem.

Płatki śniadaniowe z dużą ilością cukru

©123RF/PICSEL

Wielu ludzi uwielbia jeść na śniadanie płatki, ponieważ sądzą, że są one lekkie i zdrowe. Ale czy jest to prawda? Większość płatków zawiera spore ilości cukru. Jeśli dodać do tego wysokie stężenie glutenu, to okaże się, że jedzenie dużej ilości płatków może doprowadzić do poważnych zakażeń i problemów z układem pokarmowym. Lepszym rozwiązaniem są płatki owsiane, ale miej na uwadze, by wybierać naturalne produkty. Przetwarzane płatki owsiane są prawie tak niezdrowe jak słodkie płatki śniadaniowe.

Dodatkową zaletą płatków owsianych jest to, że są one całkowicie wolne od sodu. Niestety dla wielu ludzi posiadają one nieprzyjemny, mdły smak, ale można go na szczęście zlikwidować, dodając do nich inne produkty i miksując to w całość.

Biała czekolada

Nie wszystkie czekolady są takie same. Zdrowotne efekty czarnej oraz białej czekolady znacząco się od siebie różnią. Przykładowo, ciemna czekolada jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem i jest jedną z najzdrowszych czekolad. Oczywiście nie oznacza to, że powinieneś spożywać tabliczkę dziennie. Natomiast biała czekolada nie należy do zdrowego pożywienia, 100 gramów tej czekolady zawiera 45 gramów cukru.

Jedzenie dużej ilości białej czekolady może wywołać poważną otyłość i problemy z zębami. Ogólnie rzecz ujmując, powinno się unikać jedzenia czekolady, ale jeśli już musisz, to ogranicz jej spożycie do minimum. Miej na uwadze również to, że czekolada wywołuje zaparcia.

Frytki

©123RF/PICSEL

Zapewne słyszałeś już o tym, jak bardzo niezdrowe jest jedzenie frytek. Zawierają one ogromne ilości tłuszczy nasyconych i oleju, które mogą przyczynić się do chorób serca, a nawet ataku tego organu.

Oprócz tego ziemniaki posiadają wysoki indeks glikemiczny, który może podnieść poziom insuliny we krwi, co dodatkowo powoduje utratę zdrowia. Frytki zawierają również akrylamid, który jest substancją powodującą nowotwory, powstającą w wysokiej temperaturze.

Margaryna

Na wielu opakowaniach margaryny jest napisane, że nie zawiera cholesterolu, zatem wielu ludzi używa jej jako alternatywy dla masła. Może i nie zawiera cholesterolu, ale znajduje się w niej duża ilość nienasyconych tłuszczy. Na ironię zakrawa fakt, że tłuszcze nienasycone przyczyniają się do niszczenia ścian naczyń krwionośnych, co przyczynia się do ogromnego wzrostu cholesterolu. Ten ostatni powoduje choroby układu naczyniowego i sercowego.

Jeśli szukasz zdrowych tłuszczy dla swojej kuchni, powinieneś używać omega-3 i unikać tych nienasyconych.

Paluszki rybne

©123RF/PICSEL

Ludzie uważają, że skoro paluszki rybne są robione z ryb, to muszą być zdrowe. Jest to poważny błąd. Smażone na oleju są prawie tak szkodliwe jak frytki, szczególnie wtedy, gdy są jedzone ze smażonym chlebem. Świeże ryby są zdrowe i smaczne, ale paluszków rybnych należy stanowczo unikać.

Jogurty smakowe

Mylą się ci, którzy uważają, że smakowe jogurty są synonimem zdrowia. Są niezwykle bogate w cukier i przyczyniają się do obniżenia samopoczucia. Jedzenie smakowych jogurtów jest tak samo szkodliwe jak jedzenie słodkich przekąsek. Robiąc to, podnosisz swój poziom cukru we krwi i przyczyniasz się do odwodnienia ciała. Jeśli lubisz jogurty, zastąp jogurt smakowy tym naturalnym i dodawaj mu lepszego smaku przy pomocy np. miodu.

Soki owocowe

Pewnie zawsze sądziłeś, że to słodkie napoje są niezdrowe, a soki owocowe to kwintesencja dobrej kondycji. Niestety soki również są niezdrowe. Zawierają ogromne ilości cukru. Co ciekawe, nawet "100% naturalne soki" mają w sobie dużo cukru. Unikaj kupowania soków w lokalnych sklepikach, a zamiast tego użyj blendera i zrób sok w domu. Jest to jedyny sposób na uzyskanie zdrowego napoju.

Produkty bezglutenowe

©123RF/PICSEL

Produkty bezglutenowe każdego dnia stają się bardziej popularne z powodu ich domniemanego wpływu na zdrowie. Wielu ludzi sądzi, że są one najlepszym sposobem na zachowanie dobrej formy. Prawdą jest, że nie są one wcale tak zdrowe, jak ludzie sądzą. Bezglutenowe produkty zawierają duże ilości soli i dodatkowe kalorie.

Faktem jest, że przedsiębiorstwa dodają do pożywienia niezdrowe składniki. Niestety, ciężko jest z tym walczyć, dużo prostsze jest stosowanie domowych wyrobów.

Przede wszystkim pamiętaj o tym, by unikać produktów wysokosłodzonych i wielokrotnie przetworzonych. Dodaj do swojej diety więcej zdrowego pożywienia i unikaj zbędnych kalorii. Jeśli czujesz, że jednak dostarczyłeś organizmowi za dużo kalorycznych dań, idź poćwiczyć. Twoje ciało ci to wynagrodzi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas