Dziesięć zdrowotnych właściwości małż
Małże możesz znaleźć pod pokładami statków, jak i we francuskim bistro, gdy są serwowane wraz z dobrym winem. Skorupiaki te żyją w rzekach oraz rowach oceanicznych, filtrując wodorosty z wody. Małże uwielbiają glony, a my uwielbiamy małże. Przyrządzane od Zatoki Biskajskiej po Manilę są przysmakiem w wielu restauracjach. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale istnieje wiele zdrowotnych właściwości małż! Jeśli zatem następnym razem najdzie cię ochota na owoce morza, to pomyśl właśnie o małżach.
Poprawiają zdrowie mózgu
Małże są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobre dla mózgu. Skorupiaki te są bogate w DHA oraz witaminę B12, czyli dwa kluczowe składniki odżywcze chroniące zdrowie twojego mózgu oraz pamięć (wraz z wiekiem), a także pierwiastki śladowe, od których jest ono uzależnione. Porcja składająca się z 85 g małż zawiera taką samą ilość DHA co 3-5 tabletek tranu. Badania pokazały, że DHA jest jedynym kwasem omega-3, który dociera do mózgu znacząco obniżając jego kurczenie się wraz z wiekiem.
Pomagają zapobiegać astmie
W jednym z eksperymentów pacjenci, którzy jedli nowozelandzkie małże zielone, dostrzegli u siebie zmniejszenie objawu świszczącego oddechu w ciągu dnia. Jest to spowodowane przeciwzapalnymi właściwościami tych mięczaków.
Wspomagają zdrowe funkcjonowanie komórek
Białko jest odpowiedzialne za wiele funkcji komórek w organizmie, włączając w to wspomaganie ich kształtu, komunikację międzykomórkową oraz ogólne zdrowie. Spożywanie białka pozwala na przyswajanie aminokwasów, które są budulcem składników odżywczych przetwarzanych przez organizm w białko. Jedna szklanka małż zawiera prawie 18 gram białka. Jest to około 30 procent dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby.
Zmniejszają artretyzm
Te same właściwości przeciwzapalne, które pomagają w przypadku astmy, są również pomocne w niwelowaniu stanu zapalnego spowodowanego artretyzmem, a w szczególności chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów. Badania pokazały, że Maorysi zamieszkujący Nową Zelandię, których dieta skomponowana jest z nowozelandzkich małży zielonych, rzadziej chorują na artretyzm (osoby, które nie żyją w Nowej Zelandii, mogą spożywać sproszkowany ekstrakt z tych małż).
Pomagają usprawnić krążenie
Ułatwiają one zdrowe krążenie krwi w organach i mięśniach, wzmacniając ściany tętnic i poprawiając przepływ krwi. Zatem jedz małże, aby twój układ krążenia był zdrowy.
Poprawiają humor i koncentrację
Porcja składająca się z 85 gram małż zawiera 340 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B12 – jest to zadziwiająco duża ilość. Witamina ta jest niezbędna dla zdrowia mózgu, a jej najmniejsze nawet niedobory mogą powodować powstanie takich symptomów jak: obniżenie się koncentracji, zaniki pamięci, obniżony nastrój czy mętne myślenie.
Poprawiają zdrowie serca
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez American Heart Association małże mają właściwości chroniące układ sercowo-naczyniowy dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Te nienasycone tłuszcze obniżają ryzyko nieregularnego tętna oraz obniżają odkładanie się cholesterolu, przez co zmniejszają ryzyko chorób serca i zawału.
Pomagają zapobiegać anemii
Małże są doskonałym źródłem żelaza. W 100 g ugotowanych małż znajduje się ponad 100% zalecanej jego dziennej dawki dla osób powyżej 50.roku życia. Żelazo odgrywa znaczącą rolę w produkcji czerwonych krwinek krwi pomagając w tworzeniu białka transportującego hemoglobinę oraz mioglobinę.
Pomagają wzmacniać zęby, więzadła oraz ścięgna
W 170 g gotowanych na parze małż znajduję się 30 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina ta wzmacnia tkanki, w tym więzadła i ścięgna. Ponadto sprawia ona, że twoje zęby są zdrowe!
Posiadają właściwości zapobiegające starzeniu
Małże, a w szczególności zielone małże, zawierają mukopolisacharydy, które pomagają zachować gładką cerę i elastyczność skóry sprawiając, że wyglądamy młodziej. Mukopolisacharydy w dużych ilościach występują u osób młodych i są budulcem włosów, skóry oraz paznokci.