Edward Pożerski - prekursor szybkiego i zdrowego gotowania

Dziś szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach na błyskawiczne i wartościowe dania. Jednak mało kto wie, że prekursorem takiego podejścia do kulinariów był Edouard de Pomiane, a właściwie Edward Pożerski, który w latach 30. wydał książkę "Gotowanie w 10 minut".

Edward Pożerski wsławił się prostymi i smacznymi przepisami
Edward Pożerski wsławił się prostymi i smacznymi przepisamiWładysław SławnyAgencja FORUM

Był synem emigrantów z Polski, którzy wyjechali do Francji po powstaniu styczniowym i z czasem zmienili nazwisko z Pożerski na de Pomiane.

Po ukończeniu studiów medycznych pracował w paryskim Instytucie Pasteura, pod kierunkiem Felixa d’Herelle. Oprócz pracy naukowej zajmował się także wydawaniem książek kucharskich i propagowaniem zasad zdrowego żywienia poprzez audycje radiowe.

Najsłynniejszym z jego dzieł była: "Kuchnia w dziesięć minut" (La cuisine en dix minutes), przeznaczona dla osób pragnących przygotowywać wykwintne potrawy, ale dysponujących ograniczonym zasobem czasu.

Jak brzmiała jego pierwsza zasada? "Zacznij gotować wodę, jak tylko wrócisz do domu". Druga zasada brzmiała: "najpierw postaw patelnię na ogniu, a dopiero potem zdejmij kapelusz". Swoją książkę dedykował zabieganym, studentom, leniwym i marzycielom, ale również tym, którzy przy okazji gotowania posiłku chcą skraść dla siebie chwilę relaksu.

Dlatego tak jak inni obywatele mają rozmaite przywary, ale także pasje. I to właśnie informacje o hobby polskich polityków znajdziecie w naszej galerii. Czym zajmują się w wolnym czasie? Jak wypoczywają? Co lubią robić najbardziej? Zobaczcie sami!
Janusz Korwin-Mikke ma na karku 77 lat i wciąż zachowuje świetną formę! Niektórzy twierdzą, że polityka odmładzają dzieci (ma ich aż ośmioro), ale sekret tkwić może w licznych zainteresowaniach i pasjach. Korwin-Mikke jest bowiem wielkim fanem brydża, szachów i ping ponga. O tężyznę fizyczną dba natomiast pływając oraz jeżdżąc na rowerze.
Minister Jadwiga Emilewicz może pochwalić się zgrabną sylwetką. Formę pozwala jen utrzymać m.in. regularna jazda na rowerze. Sportową kolarzówkę – prezent od męża – na której jeździ polityczka ukradli w ubiegłym roku poznańscy złodzieje! Na szczęście policja przeprowadziła udaną akcję poszukiwawczą i rower udało się odzyskać. Emilewicz nie boi się również sportów ekstremalnych – na koncie ma np. skok ze spadochronem.
Być może Grzegorz Schetyna nie wygląda na szczególnie wysportowanego, ale w jego przypadku pozory mylą. Polityk wolne chwile wykorzystuje bowiem na grę w kosza. Kilkukrotnie udowodnił (nagrano, jak rusza się na boisku), że jest naprawdę niezłym zawodnikiem. Miłość do koszykówki jest tak silna, że hasło „liczy się skuteczność”, z którym prowadził Koalicję Europejską do wyborów, podobno było inspirowane… celnością w rzutach do kosza.
+7

- Jego pomysły na dziesięciominutowe dania są zaskakująco ambitne, nawet jak na dzisiejsze czasy. Oprócz licznych potraw na bazie jaj ("jajecznica z zielonym groszkiem tworzy zachwycające widowisko) Pożerski poleca na przykład moules mariniere albo krewetki na ciepło, gotowane przez pięć minut we wrzątku i podane ze świeżym pieczywem i masłem. (...) Co ciekawe, Pożerski podkreśla, że jednej grupy produktów nie da się łatwo przygotować w mniej niż dziesięć minut - a mianowicie większości świeżych warzyw (z kilkoma wyjątkami, takimi jak choćby szpinak na maśle) - opisuje w książce "Tak dziś jemy" Bee Wilson. Dlatego też autor chętnie sięgał po przetwory, kiszonki, groszek konserwowy.

Kuchnia Pożarskiego była prosta, ale efektowna
Kuchnia Pożarskiego była prosta, ale efektowna123RF/PICSEL

Elizabeth David, brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich, w poświęconym Pożarskiemu felietonie podkreślała jego niestandardowe podejście do gotowania, dzięki któremu, jak to sama określiła zyskał "reputację kandydata, prowokującego buntowników, którzy zakłócają grobowe konklawe francuskiej gastronomii, kwestionując święte obrzędy "białych kapłanów pełniących służbę" w klasycznej kuchni francuskiej".

Całość zwieńczyła przepisem na tomates de la creme de Pomiane, w którym z jednej strony uderza niezwykła prostota dania, do przygotowania którego potrzebujemy masła, pomidorów i śmietany, z drugiej niezwykły i wyrafinowany smak, którego dziś nie powstydziłby się żaden szanowany szef kuchni.

Pożerski był we Francji autorytetem kulinarnym
Pożerski był we Francji autorytetem kulinarnymIngi Paris/ AKGEast News

Pomidory przecinamy na pół i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, przecięciem do dołu. Pomidory lekko nakłuwamy i smażymy przez pięć minut, następnie obracamy je, solimy i dusimy przez kolejnych 10 minut. Pomidory ponownie obracamy i dodajemy gęstą śmietanę, delikatnie mieszając ją z sokiem uwolnionym ze smażonych pomidorów, do czasu aż całość zacznie wrzeć, a sos lekko zgęstnieje.

Całość można oczywiście nieco urozmaicić posypując danie świeżą bazylią i pieprzem, podawać jako dodatek lub samodzielne danie np. ze świeżą bagietką.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas