Egzotyczne drinki prosto ze Sri lanki
Sri Lanka to wyjątkowa wyspa, która znana jest z wielu przypraw oraz soczystych i słodkich owoców. Jednak jej największym bogactwem są najczystsze na świecie plantacje herbaty. Położone na stokach najwyższych gór oddalone są od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń. Jeśli jednak w te wakacje nie planujemy wybrać się w to egzotyczne miejsce, to polecamy przygotować sobie drinka, który swoim smakiem przeniesie nas na lankijskie plaże.
Jeszcze nie tak bardzo popularne, drinki na bazie aromatycznej herbaty, są doskonałym pomysłem na lato. Lekkie, orzeźwiające, z dodatkiem słodkich owoców napoje to zdecydowanie smak wakacji. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbaciane drinki skomponowane na bazie składników charakterystycznych dla rajskiej wyspy jaką jest Sri Lanka, ale również tych dostępnych w naszym kraju.
Mrożona herbata z mango
Mango to najpopularniejszy owoc na Sri Lance. Lankijskie słońce sprawia, że owoc jest niezwykle słodki i soczysty. Oczywiście te zakupione w naszym kraju również doskonale nadają się do przygotowania aromatycznego drinka.
Przygotowanie:
- Herbatę parzymy przez 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Mango obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w grubą kostkę, a połowę blendujemy.
- Kiedy herbata ostygnie mieszamy ją ze zblendowanym mango i odpowiednią dla nas ilością rumu. Dodajemy pokrojony owoc i kostki lodu.
Long Island Tea
Herbata to najpopularniejszy napój na Sri Lance. Jeśli dodamy do niej kostki lodu, limonki oraz cukier trzcinowy to otrzymamy orzeźwiającego drinka idealnego na upalny dzień.
Przygotowanie:
1. Herbatę parzymy przez ok. 3 minuty, słodzimy ją cukrem trzcinowym i odstawiamy do schłodzenia.
2. Do wysokiej szklanki wrzucamy pokrojone na kawałki limonki, kotki lodu, wlewamy alkohole i dopełniamy schłodzoną herbatą.
Drink z marakują
Zwana inaczej passion fruit - to owoc o niezwykłym smaku. Jednocześnie kwaśny i słodki, intensywnie orzeźwiający. Warto zasmakować w napoju na bazie marakui.
Przygotowanie:
1. Herbatę parzymy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Marakuję przekrawamy na pół i łyżeczką przekładamy miąższ do szklanki.
2. Dodajemy wódkę i zalewamy zimną herbatą. Zdobimy liśćmi mięty.
Smacznego!