Egzotyczne szaszłyki

Tą przekąską zaskoczysz gości.

Składniki:

  • 60 dag piersi kurczaka, pieprz
  • 1/2 ananasa
  • 2 papryki
  • 100 ml oleju
  • pasta curry
  • czosnek, sól
  • imbir, kumin
  • 150 ml sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:

1. Pierś kurczaka opłucz, pokrój na plasterki. Przykryj je folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie każdy płat pokrój w szerokie paski. Oprósz je solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Pół ananasa obierz, pokrój na kawałki. Jeden strąk papryki opiecz (15 min), ostudź w woreczku foliowym i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Drugą paprykę oczyść, pokrój na kawałki.

3. Rozetrzyj w oleju 1 łyżeczkę pasty curry, dodaj 4 przeciśnięte przez praskę lub obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, starty korzeń świeżego imbiru (łyżeczkę) i łyżeczkę kuminu. Do marynaty włóż mięso.

4. Pieczoną paprykę wymieszaj z sosem chili (słodko-kwaśnym), łyżką sosu sojowego oraz dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Powstały sos dopraw do smaku solą. Mięso kurczaka nadziewaj na patyki do szaszłyków przetykając je ananasem i kawałkami surowej papryki. Piecz 15-20 min w 180 st. Podawaj z sosem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje