Egzotyczny owoc: Granat
Ma wspaniały orzeźwiający smak i mnóstwo składników cennych zwłaszcza dla osób w dojrzałym wieku. Jest niedrogi i łatwo dostępny, jedyny kłopot to… obieranie, ale i na to mamy sposób.
Rośnie na drzewkach lub krzewach do 5 m wys. Naturalnie występuje w zachodniej Azji i w Indiach, ale uprawia się go w wielu krajach, wszędzie tam, gdzie jest sucho i gorąco. Sezon na te owoce w Europie trwa cały rok (najtańsze są od listopada do lutego).
Jak jeść
Jadalną częścią są soczyste "pestki" (w jednym owocu może ich być do ok. tysiąca). Mają smak jednocześnie słodki i cierpki. Są bardzo orzeźwiające i świetnie gaszą pragnienie. "Pestki" można dodawać do deserów, galaretek, sałatek, serów (zwłaszcza pleśniowych). Świetnie podkreślają smak mięsa, warto dodawać je np. do mięs duszonych w sosie. Najsłynniejszy produkt to grenadyna, czyli syrop z granatów. Używa się jej do napojów i deserów.
Jak kupować i przechowywać
Im ciemniejsza skórka, tym owoc bardziej dojrzały. Powinna być lśniąca, bez plam. Cięższe owoce mają więcej soku. Przechowujemy w temp. pokojowej w półcieniu do 3 tygodni. W lodówce tracą aromat.
Uwaga! Sok z granatów jest bardzo trudny do sprania.
Właściwości zdrowotne
Granaty są niskokaloryczne (do 80 kcal), bogate w antyoksydanty (mają działanie odmładzające). Polecane są osobom w dojrzałym wieku - kobietom po menopauzie (zawierają fitoestrogeny), a u mężczyzn zapobiegają schorzeniom prostaty (mają dużo polifenoli). Regulują też ciśnienie. Redukują tkankę tłuszczową, zwłaszcza na brzuchu - wystarczy jeść 1 owoc dziennie (efekt widać po ok. 4 tygodniach). Napar z suszonej skórki (łyżka na pół szkl. wrzątku, parz 5 min) stosowany do płukania włosów zmniejsza ich wypadanie, do płukania ust - łagodzi afty i ból gardła.
W doniczce
Granat - sadzonkę można kupić w kwiaciarni lub internecie (ok. 20 zł) lub wyhodować z pestki (po wyjęciu z owocu trzeba ją przesuszyć przez dobę). Kwitnie w 2-3 roku, może owocować. Najlepsza odmiana do domowej uprawy to Nana.
Krok po kroku: Jak obrać granat
Odkrój górną część owocu (ok. 1 cm). Ponacinaj łupinę w miejscach, gdzie są błonki. Rozdziel części granatu na boki (podobnie jak to robisz z cząstkami pomarańczy). Wyginaj części łupiny na zewnątrz, wypychając pestki, które teraz łatwo wyskoczą.
Granat nie tylko do deserów
Polędwiczki w sosie
Pokrój mięso i marchew. Wymieszaj z przyprawami i szalotką, obsmaż 10 min na smalcu. 3/4 ziaren granatu wymieszaj z olejem, dodaj do mięsa. Zdejmij z ognia, odstaw na pół godziny. Duś mięso z warzywami ok. 25 min. Podawaj posypane pozostałym ziarenkami granatu.
Sałatka z kalafiora
Kalafiora podziel na różyczki. Skrop oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny, masłem, solą i pieprzem. Piecz 20 minut, ostudź. Zimny kalafior wymieszaj z granatem, posiekaną natką i orzeszkami. Skrop oliwą.