Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami

Nadchodzące lato wyznacza początek sezonu na młode, delikatne i pyszne cukinie. Te wyjątkowe warzywa uważa się za bogate źródło potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, które mogłyby zagrażać organizmowi. Jak wykorzystać potencjał warzywa w kuchni? Zacznijmy od niezwykle prostego przepisu na placki z cukinii i ziemniaków.

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w okamgnieniu
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w okamgnieniu123RF/PICSEL

Placki z cukinią i ziemniakami - niezbędne produkty

Cały proces przygotowania placków z cukinii i ziemniaków nie różni się wiele od tradycyjnego dania ziemniaczanego. Dodatek cukinii sprawia, że stają się o wiele delikatniejsze w smaku. To niezwykle proste, niedrogie i nieskomplikowane danie dostarczy nam nowych doznań kulinarnych.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?

Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki
Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od dokładnego obrania oraz starcia ziemniaków. W tym celu wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach lub używamy maszynki do mielenia ze specjalną nakładką.
  2. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Jeśli warzywa są młode nie musimy ich obierać ze skórki. Tak przygotowane cukinie trzemy do miski z ziemniakami.
  3. Odlewamy pół szklanki zebranej wody z warzyw, a następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka oraz doprawiamy solą. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Łyżką nakładamy porcje i lekko rozpłaszczamy.
  5. Placki z cukinii i ziemniaków smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po czym poznać, że są już gotowe? Uzyskają apetyczny rumiany kolor.
  6. Placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar nagromadzonego tłuszczu.
  7. Danie podajemy na ciepło oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz posypane ziołami, np. oregano, tymiankiem lub bazylią. Placki świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Domowy sos czosnkowy - idealny dodatek do placków

Aromatyczny, pełen smaku i przygotowany z naturalnych składników sos czosnkowy doskonale komponuje się z licznymi daniami na bazie mięsa oraz warzyw. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a lista składników zawiera tylko kilka podstawowych produktów. Do jego przygotowania z powodzeniem można wykorzystać większą ilość czosnku - wszystko zależy od preferencji.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: drobno posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
  2. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić.
  3. Podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii i ziemniaków.
Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas