Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w okamgnieniu
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz w okamgnieniu123RF/PICSEL

Placki z cukinią i ziemniakami - niezbędne produkty

Zobacz również:

    • 500 g cukinii
    • 500 g ziemniaków
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka soli

    Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?

    Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki
    Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od dokładnego obrania oraz starcia ziemniaków. W tym celu wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach lub używamy maszynki do mielenia ze specjalną nakładką.
    2. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Jeśli warzywa są młode nie musimy ich obierać ze skórki. Tak przygotowane cukinie trzemy do miski z ziemniakami.
    3. Odlewamy pół szklanki zebranej wody z warzyw, a następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka oraz doprawiamy solą. Całość mieszamy do połączenia się składników.
    4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Łyżką nakładamy porcje i lekko rozpłaszczamy.
    5. Placki z cukinii i ziemniaków smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po czym poznać, że są już gotowe? Uzyskają apetyczny rumiany kolor.
    6. Placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar nagromadzonego tłuszczu.
    7. Danie podajemy na ciepło oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz posypane ziołami, np. oregano, tymiankiem lub bazylią. Placki świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

    Domowy sos czosnkowy - idealny dodatek do placków

    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • 3 łyżki majonezu
    • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    • szczypta soli i pieprzu
    • opcjonalnie: drobno posiekany koperek
    1. Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
    2. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić.
    3. Podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii i ziemniaków.
    Domowe chipsy - z cukinii!Interia KulinariaInteria Kulinaria