Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.
Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażenie na każdej Babci i Dziadku!
Składniki:
- Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g
- 500g mascarpone
- 200g czekolady deserowej ciemnej
- 50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36%
- 1/3 szkl. cukru pudru
- ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu)
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- rum
- likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta
Przygotowanie:
1. Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
2. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem. Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.
3. Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia. Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami - i gotowe!