Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażenie na każdej Babci i Dziadku!

Składniki:



  • Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g
  • 500g mascarpone
  • 200g czekolady deserowej ciemnej
  • 50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36%
  • 1/3 szkl.  cukru pudru
  • ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu)
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rum
  • likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta

Przygotowanie:

Reklama

1. Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.

2. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem. Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.

3. Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia. Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami - i gotowe!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje