Energetyczne rozpoczęcie poranka. 3 smakowite śniadania białkowo-tłuszczowe

Dieta, w której ważną rolę odgrywają białka oraz tłuszcze sprawia, że o wiele dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Reakcja organizmu jest zupełnie odwrotna na posiłki, w których podstawą są węglowodany. Po takim rozpoczęciu dnia bardzo szybko odczujemy nieprzyjemne ssanie w żołądku. Jeśli chcemy zapewnić sobie solidny zastrzyk energii, postawmy na zbilansowane posiłki, w których nie zabraknie nabiału, warzyw, mięsa oraz dobrej jakości olejów roślinnych. Nie wiesz, od czego zacząć? Prezentujemy trzy pyszne propozycje śniadaniowe.

Słodki olet śniadaniowy to przysmak na diecie białkowo-tłuszczowej
Słodki olet śniadaniowy to przysmak na diecie białkowo-tłuszczowej123RF/PICSEL

Szakszuka na ostro z kiełbasą chorizo

Mięsiste i pełne smaku pomidory, wyraziste chorizo, słodkawa cebula i ostry czosnek doskonale mieszają się w śniadaniowej szakszuce. Nie bez powodu popularne danie z Bliskiego Wschodu od wielu lat podbija serca i podniebienia Polaków, stając się częstym wyborem na pierwszy posiłek dnia. Parująca i mocno sycąca potrawa sprawia, że przez długie godziny nie musimy martwić się głodem.

Składniki na szakszukę

  • 2-3 duże pomidory
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 30 g drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie szakszuki

  1. Pomidory sparzamy we wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę, drobno siekamy i przekładamy do czystej miseczki.
  2. Chorizo kroimy w cienkie plasterki, a obraną z łupiny cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy porcję oliwy i podsmażamy oba składniki.
  3. Na patelnię dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
  4. Po ok. 10 minutach podgrzewania między pomidorami robimy miejsce na wbicie trzech jajek. Kiedy składniki znajdą się na patelni, przykrywamy ją pokrywką i smażymy 5 minut.
  5. Kiedy białka jajek ładnie się zetną, szakszuka jest gotowa do jedzenia. Możemy przełożyć ją na talerze lub podawać prosto z patelni.
  6. Przed przystąpieniem do jedzenia warto posypać całość drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!

Śniadaniowa tofucznica z orientalnym curry

Wydawać by się mogło, że przepisy diety białkowo-tłuszczowej są dedykowane przede wszystkim osobom będącym na diecie uwzględniającej produkty odzwierzęce. Nic bardziej mylnego. Jadłospis wegański oraz wegetariański również może pochwalić się ciekawymi recepturami. Jedną z nich jest tofucznica, zamiennik jajecznicy, w której jajka zastępuję się tofu, roślinnym źródłem białka. Ten uniwersalny składnik nadaje się do potraw wytrawnych oraz słodkich.

Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy
Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy123RF/PICSEL

Składniki na tofucznicę

  • 350 g tofu zwykłego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zielone chilli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki garam masali
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżego szczypiorku

Przygotowanie tofucznicy

  1. Tofu wyciągamy z opakowania i odsączamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku rozgniatamy je widelcem na niewielkie kawałki.
  2. Czosnek oraz cebulę obieramy z łupin, a następnie drobno siekamy. Paprykę kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i tkniemy w kostkę.
  3. Na patelnię wlewamy niewielką porcję oleju i podgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy czosnek i cebulę. Podsmażamy do momentu, w którym się zrumienią.
  4. Do składników dodajemy czerwoną paprykę, drobno posiekane chilli, curry, kminek, garam masalę i sól. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
  5. Dodajemy rozgniecione tofu i podsmażamy przed 5-7 minut. W tym czasie smaki zdążą się dokładnie połączyć
  6. Gotową tofucznicę przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Puszysty omlet czekoladowy ze skyrem i owocami

Wysokie temperatury pełnią lata sprawiają, że nie zawsze mamy ochotę rozpoczynać dzień ciężkim i parującym śniadaniem. Ciekawą propozycją dla osób, które preferują zjadanie pierwszego posiłku na słodko, jest puszysty omlet z dodatkiem kakao, skyru naturalnego oraz soczystych sezonowych owoców.

Składniki na puszysty omlet

  • 1 duże jajko
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 10 g ksylitolu lub innego słodzika
  • 25 ml wody
  • 40 ml mleka 1,5%
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 1 ml oleju rzepakowego
  • 1 małe opakowanie skyru naturalnego
  • ½ banana
  • 70 g truskawek, borówek lub innych owoców sezonowych

Przygotowanie puszystego omletu

  1. Do kielicha blendera wbijamy jajko, dodajemy odmierzoną porcję mąki, wody, mleka, ksylitolu, kakao oraz oleju.
  2. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. W kolejnym kroku na palniku rozgrzewamy suchą patelnię do naleśników.
  3. Powstałą miksturę przelewamy na gorącą patelnię i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
  4. Puszysty omlet czekoladowy smarujemy naturalnym skyrem, dekorujemy plasterkami bananów i cząsteczkami truskawek, a następnie składamy na pół.
  5. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Możemy dodatkowo podać je z innymi sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą czy domową polewą. Smacznego!
Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas