Polacy pokochali jajka przyrządzane w ten sposób. Sekretem jeden składnik
Jajka przyrządzane w pomidorach z dodatkiem cebuli, chili, kminu rzymskiego i aromatycznych przypraw podbiły podniebienia Europejczyków za sprawą popularyzacji kuchni bliskowschodniej i arabskiej. Szakszuka, bo o niej mowa, to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również "mieszać" lub "wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima.
Oprócz przepisów w swojej nowej książce "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy. Poniżej prezentujemy przepis na tytułową szakszukę.
***
Szakszuka - to fantastyczne danie pochodzi z Afryki Północnej. Przyrządza się je z pomidorów, papryczek chili i jajek w koszulkach. Znakomicie się nadaje na długie świąteczne śniadania, najlepiej z dodatkiem pity i hummusu.
Szakszuka - oryginalny przepis z Izraela
4 porcje
Szakszuka:
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka harissy (lub więcej, jeśli lubisz ostre dania)
- przecier pomidorowy
- 200 ml jasnego piwa lager lub wody
- pęczek kolendry
- 4 jajka
Do podania:
- pita, hummus
Szakszuka - przygotowanie
- Ja zawsze zaczynam od podsmażenia cebuli, na małym ogniu, przez dość długi czas. Robi się wówczas słodka i wydobywa również słodycz z pomidorów. Najlepiej sprawdzi się głęboka patelnia lub rondel z pokrywką.
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę, smaż na oliwie na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut, najlepiej pod przykryciem. Raz po raz zamieszaj.
- Obierz i zetrzyj lub drobno posiekaj czosnek, dodaj do cebuli i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Pokrój pomidory w dużą kostkę, posiekaj chili, wrzuć do reszty składników. Dodaj przyprawy, harissę i przecier. Wlej piwo (możesz użyć wody, ale z piwem smakuje lepiej), doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.
- Posiekaj kolendrę, odłóż trochę do dekoracji, resztę dodaj i wymieszaj.
- Kiedy wszystko się ugotuje, wbij jajka. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić żółtek. Szakszuka powinna być dość gęsta, do tego stopnia, by dało się w niej zrobić łyżką zagłębienia na jajka. Nałóż pokrywkę i gotuj powolutku jeszcze przez kilka minut, do ścięcia jajek.
- Podawaj z ciepłą pitą i talerzem hummusu.
***
Czytaj także: