Polacy pokochali jajka przyrządzane w ten sposób. Sekretem jeden składnik

Jajka przyrządzane w pomidorach z dodatkiem cebuli, chili, kminu rzymskiego i aromatycznych przypraw podbiły podniebienia Europejczyków za sprawą popularyzacji kuchni bliskowschodniej i arabskiej. Szakszuka, bo o niej mowa, to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również "mieszać" lub "wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima.

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
Szakszuka, czyli jajka w pomidorachmateriały prasowe

Oprócz przepisów w swojej nowej książce "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy. Poniżej prezentujemy przepis na tytułową szakszukę.

***

Szakszuka - to fantastyczne danie pochodzi z Afryki Północnej. Przyrządza się je z pomidorów, papryczek chili i jajek w koszulkach. Znakomicie się nadaje na długie świąteczne śniadania, najlepiej z dodatkiem pity i hummusu.

Szakszuka - oryginalny przepis z Izraela

4 porcje

Szakszuka:

  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka harissy (lub więcej, jeśli lubisz ostre dania)
  • przecier pomidorowy
  • 200 ml jasnego piwa lager lub wody
  • pęczek kolendry
  • 4 jajka

Do podania:

  • pita, hummus

Szakszuka - przygotowanie

  1. Ja zawsze zaczynam od podsmażenia cebuli, na małym ogniu, przez dość długi czas. Robi się wówczas słodka i wydobywa również słodycz z pomidorów. Najlepiej sprawdzi się głęboka patelnia lub rondel z pokrywką.
  2. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, smaż na oliwie na małym ogniu przez  mniej więcej 15 minut, najlepiej pod przykryciem. Raz po raz zamieszaj.
  3. Obierz i zetrzyj lub drobno posiekaj czosnek, dodaj do cebuli i smaż jeszcze przez  5 minut.
  4. Pokrój pomidory w dużą kostkę, posiekaj chili, wrzuć do reszty składników. Dodaj przyprawy, harissę i przecier. Wlej piwo (możesz użyć wody, ale z piwem smakuje lepiej), doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.
  5. Posiekaj kolendrę, odłóż trochę do dekoracji, resztę dodaj i wymieszaj.
  6. Kiedy wszystko się ugotuje,  wbij jajka. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić żółtek. Szakszuka powinna być dość gęsta, do tego stopnia, by dało się w niej zrobić łyżką zagłębienia na jajka. Nałóż pokrywkę i gotuj powolutku jeszcze przez  kilka minut, do ścięcia jajek.
  7. Podawaj z ciepłą pitą i talerzem hummusu.

***

Okładka książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"
Okładka książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"materiały prasowe

Czytaj także:

Zagubione lub ranne zwierzęta. Jak pomóc?Interia.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas