Eskalopki drobiowe z ziemniakami i szpinakiem
Przepis na pyszny obiad lub uroczystą kolację.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetu z piersi indyka,
- 2 pomidory,
- 20 dag sera mozzarella,
- 4 plasterki szynki,
- 80 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- 80 dag szpinaku (poza sezonem mogą być mrożone liście szpinaku),
- po 1 gałązce rozmarynu i bazylii,
- 5 łyżek oleju,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką, nie obieraj. Zalej lekko posoloną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Następnie odcedź i przestudź. Obierz z łupinek i odłóż. W międzyczasie pomidory umyj i pokrój w plasterki.
2. Mięso opłucz, osusz. Filet pokrój na 4 plastry. Lekko je rozbij i zrumień z obu stron na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Oprósz solą oraz pieprzem. Szpinak dokładnie przebierz, opłucz i osusz. Gdy używasz mrożonki, liście wcześniej rozmroź i mocno odciśnij.
3. Cebulę obierz, pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij, cały czas mieszając. Dołóż liście szpinaku. Przypraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołowa. Duś do miękkości na małym płomieniu.
4. Mozzarellę osącz z zalewy i potnij w plasterki. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Eskalopki ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami sera, szynki i pomidorów. Posyp ziołami. Zapiekaj 10–15 min w temp. 175°C.
Ziemniaki pokrój na połówki, zrumień na reszcie oleju. Podawaj z eskalopkami i duszonym szpinakiem. Ozdób ziołami.
Przygotowanie: 45 min; Porcja: 600 kcal.