Reklama

Reklama

Eskalopki drobiowe z ziemniakami i szpinakiem

Przepis na pyszny obiad lub uroczystą kolację.


Składniki na 4 porcje:


  • 80 dag filetu z piersi indyka,
  • 2 pomidory,
  • 20 dag sera mozzarella,
  • 4 plasterki szynki,
  • 80 dag ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 80 dag szpinaku (poza sezonem mogą być mrożone liście szpinaku),
  • po 1 gałązce rozmarynu i bazylii,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • zioła do dekoracji.

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką, nie obieraj. Zalej lekko posoloną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Następnie odcedź i przestudź. Obierz z łupinek i odłóż. W międzyczasie pomidory umyj i pokrój w plasterki.

2. Mięso opłucz, osusz. Filet pokrój na 4 plastry. Lekko je rozbij i zrumień z obu stron na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Oprósz solą oraz pieprzem. Szpinak dokładnie przebierz, opłucz i osusz. Gdy używasz mrożonki, liście wcześniej rozmroź i mocno odciśnij.

3. Cebulę obierz, pokrój w cienkie pióra. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij, cały czas mieszając. Dołóż liście szpinaku. Przypraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołowa. Duś do miękkości na małym płomieniu.

4. Mozzarellę osącz z zalewy i potnij w plasterki. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Eskalopki ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami sera, szynki i pomidorów. Posyp ziołami. Zapiekaj 10–15 min w temp. 175°C.

Ziemniaki pokrój na połówki, zrumień na reszcie oleju. Podawaj z eskalopkami i duszonym szpinakiem. Ozdób ziołami.

Przygotowanie: 45 min; Porcja: 600 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | szpinak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje