„Ewa gotuje”: Kurczak maślany
Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć. Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. Trochę masła dać do środka. Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Nóżki związać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli. Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.<br> SKŁADNIKI • 1 tuszka - kurczaka • 100 g - masła • 6 ząbków - czosnku • 1 łyżeczka - papryki słodkiej • sól • pieprz • natka pietruszki<br> DO FORMY • masło • 1 – cebula<br> DO NATARCIA • trochę masła • sól • pieprz • papryka słodka