„Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat

„Ewa gotuje”: Placek z rabarbarem

Rabarbar obrać i pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, oprószyć cynamonem i imbirem. Wymieszać i odstawić. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Porcjami dodać cukier i zmiksować. Wybić jajka (jedno po drugim – cały czas ucierając). Wsypać mąkę i mąkę migdałową. Wlać mleko (składniki można podzielić na pół i dodać porcjami). Dosypać proszek do pieczenia. Uperfumować skórką z cytryny. Zmiksować. Dodać rabarbar z przyprawami. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem i ozdobić plasterkami truskawek.<br> SKŁADNIKI<br> • 400 g - rabarbaru<br> • ½ łyżeczki - cynamonu<br> • ½ łyżeczki - imbiru<br> • 1 kostka - masła<br> • 1 szklanka - cukru<br> • 3 - jajka<br> • 250 g - mąki<br> • 100 g - mąki migdałowej<br> • ½ szklanki - mleka<br> • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia<br> • skórka otarta z cytryny<br><br> DEKORACJA<br> • cukier puder<br> • kilka truskawek