„Ewa gotuje”: Podudzia kurczaka z kostką
Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą. Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć). Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C). Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym).<br><br> SKŁADNIKI<br> • 8 - podudzi kurczaka<br> • sól<br> • pieprz<br> • papryka ostra<br><br> DO PANIEROWANIA<br> • talerz płatków kukurydzianych<br> • talerz bułki tartej<br> • mąka<br> • 6 - jajek<br> • papryka ostra<br> • olej do smażenia<br><br> PONADTO<br> • purée ziemniaczane<br> • surówka z marchewki i pomarańczy