„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczana
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na dnie okrągłego naczynia do zapiekania (wysmarowanego masłem). Ziemniaki poszatkować i ułożyć „na zakładkę” w foremce z czosnkiem. Jajko wybić do miski i roztrzepać. Wlać śmietankę. Przyprawić pudrem grzybowym (można zrobić go w domu miksując suszone grzyby). Dodać świeżo otartą gałkę muszkatołową. Posolić. Dobrze wymieszać i zalać ziemniaki. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Udekorować świeżym tymiankiem. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 7 - ziemniaków<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • 1 - jajko<br> • 150 ml - śmietanki 36%<br> • 1½ łyżeczki - pudru z suszonych grzybów<br> • gałka muszkatołowa<br> • 1 łyżeczka - soli<br> • świeży tymianek do dekoracji