Dietetyk wskazał najgorszy i najlepszy chleb dostępny w Biedronce

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez świeżej bułki lub kilku kromek chleba. Należy jednak pamiętać, że nie każde pieczywo jest zdrowe, dlatego powinniśmy zwracać uwagę, co ląduje w naszym koszyku podczas zakupów. Jeden z najpopularniejszych polskich dietetyków wskazał najzdrowszy chleb, który możemy kupić w popularnej sieci sklepów. Zwrócił też uwagę na chleb, który jego zdaniem ma najgorszy skład.

Dietetyk Michał Wrzosek uważa, że najlepszym pieczywem w Biedronce jest chleb żytni
Dietetyk Michał Wrzosek uważa, że najlepszym pieczywem w Biedronce jest chleb żytni123RF/PICSEL

Czy pieczywo z mrożonego ciasta jest zdrowe?

Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, dietetykiem sportowym i doktorem dietetyki, który od wielu lat zawodowo pomaga swoim pacjentom w uzyskaniu wymarzonej sylwetki i dzieli się ekspercką wiedzą na temat zdrowego odżywiania.

Mężczyzna regularnie w swoich mediach społecznościowych publikuje porady dla osób chcących zdrowo się odżywiać i zrzucić zbędne kilogramy, przytaczając badania naukowe z zakresu dietetyki.

W jednym ze swoich materiałów filmowych specjalista pochylił się nad tematem pieczywa, wskazując, po który chleb warto sięgać, będąc na zakupach w sieci sklepów Biedronka. Michał Wrzosek wyjaśnił również, czy spożywanie pieczywa, które wypiekane jest z mrożonego ciasta, wpływa negatywne na nasz organizm. A właśnie takie pieczywo dostępne jest m.in. w Biedronce.

"Pamiętajcie, że najważniejszą rzeczą wpływającą na wartość odżywczą pieczywa, jest jego skład, a nie to, czy jest ono głęboko mrożone. Mrożenie to znana od wielu lat, bezpieczna forma przedłużania terminu przydatności do spożycia wielu produktów - w tym pieczywa" - wyjaśnia dietetyk.

Ekspert opiera się o badania naukowe, które wskazują, że pieczywo wypiekane z mrożonego wcześniej ciasta, nie różni się pod względem wartości odżywczych od pieczywa wypiekanego z ciasta, które nie było mrożone.

Oto najzdrowszy chleb w Biedronce

Jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinniśmy wybierać pieczywo, które składa się z mąki pełnoziarnistej, a nie białej, rafinowanej. "Czyli powinna to być mąka o wysokim typie, która została wykorzystana do wypieczenia pieczywa. Może to być mąka pełnoziarnista, graham lub razowa. Im wyższy typ mąki, tym dla nas lepiej, bo taka mąka będzie zawierała więcej błonnika i składników mineralnych" - twierdzi Michał Wrzosek.

Dokonując zakupów w sieci sklepów Biedronka, warto sięgać po dostępną w takich placówkach tabelę składu i wartości odżywczej pieczywa, którą powinniśmy znaleźć na regałach z pieczywem. Dzięki niej możemy sprawdzić, co znajduje się w danym pieczywie oraz ile ono zawiera kalorii i mikroskładników.

Po przeanalizowaniu składu bułek i chlebów dostępnych w sklepach Biedronki dietetyk Michał Wrzosek wskazał, które pieczywo jest najzdrowsze. Okazuje się, że najwięcej korzyści zdrowotnych osiągniemy, jedząc chleb żytni. Taki chleb zawiera zaledwie trzy składniki: mąkę żytnią, wodę i sól.

Ponadto jest to chleb na naturalnym zakwasie, bez dodatku mąki pszennej.

Dietetyk powiedział również, jakiego pieczywa z Biedronki nigdy nie włożyłby do swojego koszyka z zakupami. Najgorszym wyborem, zdaniem Michała Wrzoska, jest chleb rodzinny, który ma najmniej błonnika spośród wszystkich chlebów w Biedronce - zaledwie 1,8 g błonnika na 100 g. "To typowe, białe pieczywo z mąki rafinowanej, które nie będzie nas syciło" - mówi Wrzosek.

Osobom będącym w procesie odchudzania, dietetyk odradza spożywania chleba tostowego maślanego, ponieważ zawiera on ponad dwa razy więcej tłuszczu niż pozostałe chleby tostowe. Niekoniecznie dobrym wyborem będzie również chleb tostowy pszenny. Jeśli sięgamy po chleb tostowy, to zdaniem dietetyka powinniśmy wybierać chleb pełnoziarnisty.

Jacek Rozenek o życiu po udarze i trudnym powrocie do zdrowiaINTERIA.PL