Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Rumuńskie pączki papanasi składają się z większej oponki i mniejszej kulki / zdjęcie ilustracyjne
Rumuńskie pączki papanasi składają się z większej oponki i mniejszej kulki / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Papanasi - charakterystyka rumuńskich pączków

Rumuńskie pączki papanasi - składniki

  • 50 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • skórka z wyszorowanej cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżek cukru z wanilią do wypieków,
  • odrobina soli,
  • 300 ml gęstej śmietany kremówki 36 proc. lub śmietany 18 proc. (w zależności od upodobań)
  • wiśnie w syropie lub inne ulubione owoce,
  • cukier puder,
  • smalec do smażenia.

Rumuńskie pączki papanasi - przepis

"Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat