Ewa Wachowicz: Co na śniadanie? Proste przepisy z pieczywem w roli głównej

Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanie
Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanieArchiwum autora

Chrupiące tosty francuskie

  • czerstwe pieczywo
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • masło klarowane
  • ser żółty
  • plastry wędliny
  • plastry wędzonej ryby
  • konfitura
  1. Jajka rozkłócić i zmieszać z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron.
  2. Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z serem żółtym i ketchupem, plastrami wędliny, rybą wędzoną lub na słodko z konfiturą posypane cukrem pudrem.  

Bułki zapiekane z jajkiem

Jajko w bułce - palce lizać!
Jajko w bułce - palce lizać!archiwum prywatne
  • 4 bułki
  • masło do posmarowania
  • łosoś wędzony w plastrach lub szynka konserwowa
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan
  1. Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć.
  2. Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia lub szynką konserwową - tak, by powstało coś w rodzaju gniazda.
  3. Do każdego dodać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać posiekanym koperkiem. 
  4. Wybić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko).
  6.  Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.

Jajecznica na bagietce

Alternatywa dla klasycznej jajecznicy
Alternatywa dla klasycznej jajecznicyArchiwum autora
  • 1 bagietka
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • szczypiorek do dekoracji
  1. Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę.
  2. Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą).
  3. Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jajka sadzone w chlebie

  • 4 kromki chleba np. tostowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • kawałek twardego sera żółtego
  1. W kromkach wydrążyć środki za pomocą pierścienia lub nawet szklanki. Masło roztopić na patelni i na nim najpierw z jednej strony przesmażyć kromki.
  2.  Odwrócić na drugą stronę i wbić do chleba jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
  3. Przełożyć na talerz i zetrzeć na każdą porcję ser żółty.
„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat