Szybki w przygotowaniu i niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego sernika ma tylko 120 kcal
Oprac.: Anna Czowalla
Sernik proteinowy ze skyru to idealny deser dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Skyr zawierający dużo białka oraz małą ilość tłuszczu i cukru, dzięki temu ciasto jest lekkie, puszyste i sycące. Możesz go podawać z dowolnymi owocami. Sprawdź, jak zrobić idealny sernik proteinowy.
Spis treści:
Sernik proteinowy ze skyru – składniki
Dieta nie pozwala ci na wysokokaloryczne desery? Nic straconego! Sernik proteinowy ze skyru to smakowita przekąska, którą możesz przygotować nawet wtedy, gdy dbasz o linię. Skyr to rodzaj jogurtu naturalnego, który pochodzi z Islandii. Wytwarza się go z pasteryzowanego mleka odtłuszczonego. Jest bardzo bogaty w białko i ma niską zawartość tłuszczu oraz cukru. Jak przygotować sernik z jego dodatkiem? Potrzebujesz kilku składników:
- 800 g skyru naturalnego lub waniliowego
- 4 jajka
- 100 g ksylitolu lub innego słodzika
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: owoce, galaretka, czekolada, orzechy lub inne dodatki do dekoracji
Fit sernik proteinowy – wykonanie krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a formę do pieczenia i wyłóż papierem o średnicy około 20 cm.
- Oddziel białka od żółtek. A następnie ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- W dużej misce wymieszaj skyr, żółtka, ksylitol, budyń i wanilię. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie połącz składniki.
- Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy serowej, używając drewnianej łyżki lub szpatułki.
- Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż wybrane owoce lub orzechy. Piecz sernik przez około 50 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni.
- Wyłącz piekarnik i ostudź sernik.
- Udekoruj go według własnego uznania. Możesz polać go rozpuszczoną galaretką lub czekoladą.
Ile czasu piec sernik ze skyru?
Sernik ze skyru piecze się około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ w przeciwnym razie sernik opadnie. Możesz sprawdzić, czy jest gotowy, wbijając w niego patyczek - jeśli jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Zobacz również: Ptysie - jak upiec je w piekarniku?
Po upieczeniu ostudź sernik, lekko uchylając drzwiczki piekarnika. Później przełóż go do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Jakie dodatki nie zepsują sernika proteinowego?
Sernik proteinowy ze skyru możesz dowolnie modyfikować i dekorować. Nie ma dodatków, które mogłyby go zepsuć, o ile nie przesadzisz z ich ilością. Oto kilka propozycji:
- owoce: świeże lub mrożone truskawki, maliny, borówki lub jagody
- orzechy: włoskie, laskowe lub migdały
- cynamon: delikatna nuta cynamonu podkreśli smak sernika
- gorzka czekolada: posypując sernik startą gorzką czekoladą, nadasz mu intensywnego smaku
Możesz również delikatnie skropić sernik miodem, aby dodać mu słodkiego akcentu. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe.
Ile kcal ma jedna porcja sernika proteinowego?
Ilość kalorii w jednej porcji sernika proteinowego zależy od wielkości porcji, rodzaju skyru i użytych dodatków. Jeśli wybierzesz skyr naturalny, ksylitol oraz budyń bez cukru i nie dodasz żadnych owoców, czekolady, czy orzechów, to jedna porcja (ok. 115 gramów) będzie miała około 120 kcal.
Natomiast jeśli zdecydujesz się na skyr waniliowy, cukier, budyń z cukrem i dodasz owoce lub inne dodatki, jedna porcja będzie miała około 200-300 kcal. Z tego względu warto zwracać uwagę na składniki i nie przesadzać z ilością dodatków. Sernik proteinowy ze skyru jest jednak nadal znacznie lżejszy i zdrowszy niż tradycyjny sernik z twarogu.
Przeczytaj również: