Placki ziemniaczane bez grama mąki i dodatku jajka. Przyjemnie chrupią, rozpływają się w ustach

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Zapach i smak złocistych hash browns to doskonała propozycja zarówno na leniwe śniadanie, jak i wczesną kolację. Brytyjskie placki ziemniaczane sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub skomponowane razem z mięsem, sosem i sezonowymi warzywami. Jak przygotować je w domu i zaskoczyć bliskich? Podajemy sprawdzony przepis.

Jak przygotować chrupiące hash browns?
Jak przygotować chrupiące hash browns?123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane hash browns

Dlaczego zawsze warto mieć worek ziemniaków w domu? Z tych smakowitych bulw przygotujemy szereg pysznych i sycących potraw. Jedną z nich są placki ziemniaczane, które w polskim wydaniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Wyraźnie wyczujemy w nich smak cebuli lub czosnku, a także odpowiednio skomponowane przyprawy. Tradycyjny przepis zakłada użycie mąki oraz jajka, jednak nieodpowiednie proporcje sprawią, że placki wyjdą zbyt twarde lub bardzo suche.

Zwolennikom idealnie wysmażonych placków ziemniaczanych polecamy hash browns. To prawdziwy klasyk propozycji śniadaniowych. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie ziemniaków, czterech podstawowych przypraw oraz odrobiny tłuszczu do smażenia. Nie trzeba obawiać się braku mąki czy jajek. Bez nich hash browns wychodzą wyśmienicie.

Hash browns - składniki

Do wykonania hash browns potrzebujemy tylko kilku składników
Do wykonania hash browns potrzebujemy tylko kilku składników123RF/PICSEL
  • 600 g ziemniaków
  • 30 g masła klarowanego
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki

Jak się robi hash browns?

  1. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą.
  2. Tak przygotowane warzywa pozostawiamy w wodzie na 5-10 minut, w międzyczasie odlewając wodę i ponownie napełniając nią miskę.
  3. Dobrze wypłukane ze skrobi ziemniaki porządnie odciskamy w dłoniach, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę, by usunąć wilgoć.
  4. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie za pomocą łyżki lub chochli nakładamy porcje tartych ziemniaków z przyprawami.
  6. Hash browns smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 20-25 minut, bez pokrywki. Warto co jakiś czas je zamieszać, by równomiernie się zrumieniły.
  7. W trakcie obróbki termicznej woda z ziemniaków całkowicie odparuje, przez co zmniejszą swoją objętość i wagę, a w zamian nabiorą idealnej chrupkości.
  8. Brytyjskie placki ziemniaczane możemy przygotować w sposób bardziej przypominający tradycyjny polski przysmak. Wystarczy jedynie dodać do masy 1-2 łyżki mąki oraz jajko.
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat

Sprawdź również inne przepisy na placki ziemniaczane:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas