Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz robi ją na imprezy. "Zazwyczaj znika jako pierwsza"

Imprezowy weekend? Planujesz spotkanie ze znajomymi w domu i nie wiesz, co przygotować do jedzenia? Może skusisz się na przygotowanie sałatki pod wódeczkę według przepisu Ewy Wachowicz. Prosta, smaczna i ceniona przez wielu imprezowiczów. Idealnie sprawdzi się w formie zakąski.

Sałatka pod wódeczkę, to hit wielu "domówek". Jej największymi amatorami są zazwyczaj panowie, którzy wznosząc toasty wysokoprocentowymi alkoholami, wielce zachwalają tę zakąskę. Sałatka ma bardzo intensywny, wytrawny smak.  - Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach i zazwyczaj znika jako pierwsza - przyznaje Ewa Wachowicz, autorka przepisu. 

Jeśli właśnie zastanawiasz się, co przygotować dla gości - oto przepis na sałatkę pod wódeczkę.

Składniki sałatki pod wódeczkę

  • 150 g sera feta
  • 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki)
  • 1 szklanka oliwek czarnych
  • 1 szklanka oliwek zielonych
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 szklanka marynowanych pieczarek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • oliwa do polania gotowej potrawy

Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka musztardy Dijon. 2-3 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego) 1 łyżka miodu, 100 ml oliwy, pieprz.

Czytaj również: Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach

Przygotowanie sałatki pod wódeczkę wg przepisu Ewy Wachowicz

  1. Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół). 
  2. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.
  3. Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszać. 
  4. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. 
  5. Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.

*Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"

Reklama



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy