Ewa Wachowicz robi ją na imprezy. "Zazwyczaj znika jako pierwsza"

Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Zobacz również:

    Sałatka pod wódeczkę ma bardzo intensywny, wytrawny smak
    Sałatka pod wódeczkę ma bardzo intensywny, wytrawny smak materiały prasowe

    Składniki sałatki pod wódeczkę

    • 150 g sera feta
    • 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki)
    • 1 szklanka oliwek czarnych
    • 1 szklanka oliwek zielonych
    • kilka suszonych pomidorów w oliwie
    • 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
    • 5 średnich ogórków konserwowych
    • 1 szklanka marynowanych pieczarek
    • 100 g płatków migdałowych
    • 1 płaska łyżeczka oregano
    • 1 płaska łyżeczka bazylii
    • oliwa do polania gotowej potrawy

    Przygotowanie sałatki pod wódeczkę wg przepisu Ewy Wachowicz

    1. Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół). 
    2. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.
    3. Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszać. 
    4. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. 
    5. Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.
    „Ewa gotuje”: Śledzie w oleju dyniowymPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?