Reklama

Reklama

Takiej domowej wędliny jeszcze nie jadłeś. Ewa Wachowicz przygotowuje ją w słoikach. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut"

Jak zrobić domową wędlinę? Można skorzystać z podpowiedzi Ewy Wachowicz. Znana restauratorka zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" przepis na domową wędlinę zamkniętą właśnie w słoiku. - Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała. To idealna propozycja na biwak i nie tylko. Sprawdźcie przepis!

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić domową wędlinę w słoiku

Do przygotowania domowej wędliny potrzebna będzie łopatka wieprzowa i surowy boczek. Ważne, jak podkreśla Ewa Wachowicz, jest też nadanie smaku - mięso musi być dobrze doprawione. Do tego przyda się czosnek, majeranek i ostra wędzona papryka. Autorka przepisu podkreśla, że zanim mięso trafi do słoików, musi być także bardzo dobrze wyrobione. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?  Przy nakładaniu mięsa trzeba zostawić 2-3 cm luzu, żeby kiełbasa nie "wyszła" ze słoika podczas pasteryzacji. 

- Po ugotowaniu taka wędlina czy kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni, a po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut - przyznała Ewa Wachowicz. 

W programie "Ewa Gotuje" zdradziła także, że takie słoiki przygotowywano w jej rodzinnym domu. - Zawsze wolałam takie mięso ze słoika niż kiełbasę. Do tego koniecznie kiszony ogórek. Doskonałe, nie tylko na biwak. 

Wędlina ze słoika - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

Reklama

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Czytaj równieżCukinia w roli głównej. Co można z niej przygotować? Podpowiada Ewa Wachowicz

Wędlina ze słoika - przygotowanie krok po kroku 

  1. Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach)
  2. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
  4. Dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików. Ubij.
  5. Między mięsem a wieczkiem zostaw 2-3 cm pustej przestrzeni
  6. Brzegi słoików odtłuść ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełóż do garnka. 
  7. Wlej wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryj i doprowadzić do wrzenia
  8. Następnie gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin

Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy