Ewa Wachowicz zdradza przepis na tort idealny. "Wow" to mało
Tort makowy z brzoskwiniami to wykwintny deser na każdą okazję. Przepis autorstwa Ewy Wachowicz, prowadzącej program "Ewa Gotuje" zachwyca smakiem i aromatem dzięki delikatnemu kremowi waniliowemu, soczystym brzoskwiniom i wyjątkowemu makowemu ciastu.
Tort makowy z brzoskwiniami. Przepis od Ewy Wachowicz
Składniki na tort makowy z brzoskwiniami
- 300 g maku
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- szczypta soli
KREM WANILIOWY
- 300 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 laska wanilii
- brzoskwinie z puszki
Poncz:
- herbata z rumem
- sok z cytryny
ZDOBIENIE
- czekolada gorzka
- brzoskwinie z puszki
Przygotowanie:
- Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc.
- Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach.
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
- Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.
- Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli).
- Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia.
- Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
- Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.
- Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta. Udekorować czekoladą startą na tarce.
- Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.
Polecamy również: