„Ewa gotuje”: Tort makowy z brzoskwiniamiPolsat

Ewa Wachowicz zdradza przepis na tort idealny. "Wow" to mało

Tort makowy z brzoskwiniami to wykwintny deser na każdą okazję. Przepis autorstwa Ewy Wachowicz, prowadzącej program "Ewa Gotuje" zachwyca smakiem i aromatem dzięki delikatnemu kremowi waniliowemu, soczystym brzoskwiniom i wyjątkowemu makowemu ciastu.

Tort makowy z brzoskwiniami. Przepis od Ewy Wachowicz

Składniki na tort makowy z brzoskwiniami

  • 300 g maku
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • szczypta soli

KREM WANILIOWY

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • brzoskwinie z puszki

Poncz:

  • herbata z rumem
  • sok z cytryny

ZDOBIENIE

  • czekolada gorzka
  • brzoskwinie z puszki

Przygotowanie: 

  1. Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. 
  2. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach. 
  3. Żółtka utrzeć z cukrem. 
  4. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. 
  5. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować. 
  6. Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). 
  7. Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką. 
  8. Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. 
  9. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C. 
  10. Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać. 
  11. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta. Udekorować czekoladą startą na tarce. 
  12. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News