Fasola po brazylijsku
Odrobina egzotyki.
- 1/2 kilograma fasoli Jaś,
- 30 dag kiełbasy,
- 30 dag polędwicy cielęcej lub wołowej,
- 10 dag szynki, 2 cebule,
- puszka koncentratu lub sos pomidorowy w kartonie,
- olej, sól, pieprz, chili,
- 2 łyżki słodkiej papryki.
Przyrządzanie:
Fasolę Jaś moczyć przez całą noc w przegotowanej, schłodzonej wodzie. Następnego dnia gotować ją około 20 minut. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Mięso umyć, pokroić w kostkę, szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażyć około 15 minut. Posypać solą, pieprzem, chili i papryką.
Do fasoli dodać składniki z patelni, koncentrat i gotować jeszcze ok. 15 minut. Danie to można podawać w chlebie.
1 porcja - 750 kcal
Czas przygotowania: 55 minut